Bucura Oprescu: „Nicio pensie nu va scădea în urma recalculării” / Mesajul ministrului Muncii pentru pensionarii care au nevoie de adeverințe din arhive

Bucura Oprescu: „Nicio pensie nu va scădea în urma recalculării” / Mesajul ministrului Muncii pentru pensionarii care au nevoie de adeverințe din arhive
Simona Bucura Oprescu (PSD), ministrul Muncii. Sursa foto: Guvernul României / Facebook

Simona Bucura Oprescu (PSD), ministrul Muncii, a repetat, miercuri, că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării: „Se păstrează pe principiul pensiei celei mai favorabile, se păstrează cuantumul în plată”.

Aceasta a mai afirmat că Arhivele Naționale și Consiliul Concurenței verifică, la cererea ministerului, deținătorii privați de arhive, care ar trebui să elibereze adeverințele pentru pensionari. Asta deoarece firmele de arhivare percep sume foarte mari și există suspiciunea că s-au înțeles la prețuri.

Bucura Oprescu: Este foarte important ca aici pensionarii să-și cunoască drepturile

„Pentru pensionarii ale căror unități, ai căror angajatori au încetat activitatea și arhivele acelor angajatori au fost preluate de deținătorii privați de arhive, aceștia trebuie să se adreseze acestor deținători de arhive. Este foarte important ca aici pensionarii să-și cunoască drepturile și, cunoscând aceste drepturi, la rândul dânșilor, să fie atenți cu privire la modul cum le sunt calculate costurile pentru eliberarea acestora.

Ministerul Muncii a redirecționat la Arhivele Naționale și la Consiliul Concurenței petițiile primite de la pensionari în care aceștia sesizau faptul că, pentru eliberarea adeverințelor de către deținătorii privați de arhive, unele costuri sunt foarte mari.

Am avut petiții de la pensionari pe care le-am redirecționat celor de la Arhivele Naționale, entitate publică care autorizează și verifică deținătorii privați de arhive, pentru verificări. În urma verificărilor s-au constatat și situații în care deținătorii de arhive au calculat un cuantum al costurilor adeverințelor mai mare sau un cunatum nejustificat.

Dar, de asemenea, în urma petițiilor pe care le-am primit de la pensionari noi am sesizat și Consiliul Concurenței, astfel încât să verificăm dacă practicile acestea sunt loiale, practicile pe care deținătorii de arhive le au”, a declarat Simona Bucura Oprescu, pentru TVR.

Cât îi costă pe pensionari să facă rost de adeverințe din arhive

Un milion de vârstnici ar putea primi bani în plus la pensie dacă vor dovedi cu adeverințe că au avut și alte venituri decât cele permanente, înainte de 2001, precum sporuri, prime sau bonusuri.

Numai că taxele percepute de firmele de arhivare sunt uriașe. Conform calculelor Blocul Național Sindical (BNS), suma totală poate ajunge aproape de 3.000 lei.

„Peste 1 milion de pensionari nu vor putea obține adeverințele de vechime pentru că sunt prea scumpe! De exemplu, tariful pentru obținerea unei adeverințe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăși 2.800 lei fără TVA (tarif administrativ fix = 101 lei, tarif cercetare 81 lei /an x 25 ani=2.025 lei, tarif eliberare certificat venituri = 27 lei/an x 25 ani= 675 lei, Total = 2.801 lei fără TVA).

Dacă 1 din 5 pensionari ar plăti această sumă medie pentru accesarea documentelor de vechime discutăm la nivel național de o afacere de jumătate de miliard de euro”, acuză BNS.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Care sunt destinațiile ideale de vacanță pentru luna octombrie? Sunt la prețuri accesibile și turiștii se pot bucura de o vreme ideală
23:53 - Kelemen Hunor: Ciolacu s-a dus la Ursula von der Leyen cu Negrescu şi s-a întors cu Mînzatu / Iohannis poate merge pe urmele lui Iliescu la Senat. ”Stabilitate” înseamnă să găseşti o rezolvare şi pentru domnul preşedinte
23:24 - Cum trebuie să ne pregătim calorifele pentru sezonul rece. Când și cum trebuie să le desfundăm corect
23:13 - Lasconi, despre reacția lui Ciolacu la inundații: Spunea că nu știa, că l-a surprins viața cumva. Eu am dovada că a mințit. Cum să minți în halul ăsta? (VIDEO)
23:02 - Care sunt cele mai ciudate experiențe pe care le-au trăit angajații room-service cu clienții. Cele mai ciudate cerințe ale turiștilor
22:31 - Ce speculații sunt cu privire la exploziile din Liban. Mii de membri ai grupării Hezbollah au fost răniți, după ce în aparatele pe care le purtau s-a declanșat o cantitate mică de explozibil (VIDEO)
22:26 - Elena Lasconi, explicații despre studiile sale: Am terminat cu 9,20, dar nu m-am bătut cu pumnul în piept că am făcut ASE-ul. A fost greu, și cu job, și cu copil. Sunt mândră! (VIDEO)
22:18 - Elena Lasconi, despre portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Ciolacu spunea că o să avem ceva serios pe economie. Este singurul mandat care nu are nicio putere de decizie la nivelul UE (VIDEO)
22:01 - Un municipiu din Vâlcea ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoaielor. Deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)