Brian Cristian (USR), despre pachetul de legi privind sponsorizarea și finanțarea sportului: A trecut de Senatul României, dar a fost respins. Clasa politică se îndreaptă spre sport doar din 4 în 4 ani, când se numără medaliile olimpice (VIDEO)

Brian Cristian (USR), despre pachetul de legi privind sponsorizarea și finanțarea sportului: A trecut de Senatul României, dar a fost respins. Clasa politică se îndreaptă spre sport doar din 4 în 4 ani, când se numără medaliile olimpice (VIDEO)
Sursa foto: Facebook

În Parlament există deja un pachet de legi depus de USR pentru a încuraja construirea și dotarea bazelor sportive și de asemenea susținerea cluburilor sportive prin redirecționarea impozitului pe profit din partea companiilor, dar și a cetățenilor. 

„Mi-aș fi dorit ca acest moment să fie un restart al sportului în România”

Deputatul USR, Brian Cristian, a vorbit în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru, despre acest pachet de legi privind sponsorizarea și finanțarea sportului și a fost întrebat ce se întâmplă, la acest moment, cu el.

„Într-adevăr, primul pas spre rezolvarea unei probleme este să recunoști că ai acea problemă, lucru pe care premierul Marcel Ciolacu refuză să îl facă. Ați văzut mai devreme, realizările cu care el se laudă, în ciuda cifrelor care îl contrazic.

Legat de pachetul privind infrastructura sportivă pe care l-am depus și sponsorizarea sportului, încă de anul trecut, pentru că acel pachet a stabilit niște lucruri, niște priorități în urma unor studii comparative, legislație comparată cu anumite state europene, acest pachet a trecut de Senatul României, dar a fost respins, iar în momentul de față se află la Comisia de buget de la Camera Deputaților, unde stă în sertare, fiind un pachet legislativ care amendează Codul Fiscal, iar alte amendamente din acest pachet legislativ amendează legea sportului. Ne-am fi dorit ca în urma Jocurilor Olimpice să avem parte de un restart, să avem parte de un moment zero în care clasa politică conștientizează nevoia de investiții în infrastructura sportivă, mai ales că marii noștri sportivi reclamă și acest lucru și s-au folosit de acest prilej care reprezintă și un bilanț, că până la urmă, clasa politică se uită spre sport, se îndreaptă spre sport doar din 4 în 4 ani, când se numără medaliile olimpice.

Mi-aș fi dorit ca acest moment să fie un restart al sportului în România. După cum am spus, aceste proiecte de lege ne dorim să fie puse în circuitul parlamentar, în dezbatere cât mai repede și eventual să primească un aviz favorabil, pentru că acestea favorizează inclusiv investițiile private în infrastructura sportivă”, a precizat deputatul.

„Toți banii din sport se dau politic și ne-am dori o schimbare a acestui lucru”

„Mai devreme ați prezentat niște cifre pe care le-am extras cu privire la câte baze se construiesc în România, câte baze sportive. Faptul că doar 7 % din proiectele depuse sunt finanțate și faptul că maxim 20 % din școlile din această țară beneficiază de o sală de sport conformă, iar aici dacă punem la socoteală acele vestite săli de sport de pe vremea lui Năstase, care au fost construite neconforme, care au stricat sănătatea a sute, poate chiar mii de copii din România, pentru că și aici avem un proiect de lege privind infrastructura sportivă din bani publici, să fie construită doar la standarde de calitate. Evident că problema mare stă în politizarea și a modului în care se finanțează sau în care se selectează aceste baze sportive. Ce am reclamat de ani de zile, că, practic, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții din Subordine, selectează cu dedicație, pe criterii eminamente politice, modalitatea în care se finanțează aceste săli de sport, iar ce spunem noi este întărit atât de Expert Forum, care arată că ei nu au identificat criteriile pe baza cărora se selectează aceste proiecte, care merg din lista sinteză, penultimul pas, sau calendarul pe care aceste baze pot fi aprobate. Practic, nu există nicio modalitate clară prin care să știm dacă un proiect depus de o primărie sau de un Consiliu Județean sau de altă entitate va fi finanțat.

Și asta spune și Curtea de Conturi, pentru că cei de la Curtea de Conturi recomandă implementarea unor condiții de admisibilitate a proiectului, adică să vedem care proiectele sunt bune, care nu, instrumente de evaluare a solicitărilor care vin dinspre UAT-uri și indicatori care să dea un fel de ierarhizare, să știm baza X din Județul Maramureș, de exemplu, sau Satu Mare va fi finanțată în anul 2025, când va veni finanțarea, când vor fi disponibile fondurile, plasându-se pe locul 13 din 50 de proiecte.

Ei bine, nu există așa ceva pentru că toți banii din sport se dau politic și ne-am dori o schimbare a acestui lucru. Ne dorim criterii și reguli clare pe baza cărora să se construiască infrastructura sportivă”, a mai spus Brian Cristian.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)