Boloş: Planul pe 7 ani de reducere a deficitului trebuie transmis Comisiei până pe 15 octombrie. Sper să aibă componenta de fiscalitate zero. Sarcina fiscală nu trebuie dusă în totalitate de mediul de afaceri

Boloş: Planul pe 7 ani de reducere a deficitului trebuie transmis Comisiei până pe 15 octombrie. Sper să aibă componenta de fiscalitate zero. Sarcina fiscală nu trebuie dusă în totalitate de mediul de afaceri
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL. Sursa foto: Marcel Boloș / Facebook

Marcel Boloş, ministrul Finanțelor susținut de PNL, a declarat, marți, că planul fiscal pentru reducerea deficitului bugetar trebuie trimis Comisiei Europene până pe 15 octombrie, deși unele state membre au cerut prelungirea termenului pentru ianuarie – februarie 2025.

Boloș a mai susținut că și-ar dori ca pachetul de măsuri „să aibă componenta de fiscalitate zero” și că se fac eforturi pentru reducerea cheltuielilor publice, astfel încât „ajustarea fiscal-bugetară să nu ducă sarcina fiscală în totalitate spre mediul de afaceri”.

Boloş, despre planul de reducere a deficitului

„Termenul pe care îl avem, potrivit Regulamentului Comisiei Europene, este 15 octombrie 2024. Ţările membre ale Uniunii Europene, printre care şi Franţa, dar şi alte state, au avut această iniţiativă de a avea timpul fizic necesar pentru pregătirea planurilor fiscal-structurale. Au lansat atât în scris, cât şi verbal solicitare către Comisia Europeană pentru a prelungi termenul acesta, undeva în ianuarie – februarie 2025. Pentru România este foarte important acest plan din perspectiva traiectoriei de ajustare a deficitului bugetar”, a declarat Marcel Boloș, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat apoi că e important ce deficit vom avea anul viitor, „pentru ca această traiectorie de ajustare să nu fie una brutală” și investițiile să nu fie afectate.

„De aceea, eforturile noastre au fost orientate spre a avea această perioadă de şapte ani la dispoziţie, astfel încât să avem o ajustare rezonabilă şi, în acelaşi timp, politica noastră fiscală să fie una suportabilă”, a continuat ministrul.

Boloș: Sarcina fiscală să nu fie în totalitate pe mediul de afaceri

Marcel Boloș a mai susținut că și-ar dori ca pachetul de măsuri „să aibă componenta de fiscalitate zero”, punctând că „efortul pe care îl facem şi care se va intensifica la un moment dat în ceea ce priveşte restructurarea sistemului de cheltuieli publice, dar şi a sistemului de cheltuieli al companiilor de stat şi al companiilor locale are un singur scop: ca ajustarea fiscal-bugetară să nu ducă sarcina fiscală în totalitate spre mediul de afaceri”.

Boloș: Digitalizarea se vede deja în colectările la buget

„Am trecut la un nivel de digitalizare care permite Ministerului de Finanţe să elaboreze instrumentele necesare pentru ca tot ceea ce înseamnă gap de TVA, chiar la celelalte impozite şi taxe, să se vadă într-o îmbunătăţire a colectării. Semnele se văd în execuţia bugetară. Ieri (luni, 23 septembrie 2024, n.r.) am aprobat rectificarea bugetară cu 10,4 miliarde de lei din mai buna colectare, deci există perspectiva aceasta a colectării. Se văd şi măsurile pe care le-am avut din perspectiva implementării modulului e-Factura, modulului e-TVA, modului e-Transport îmbunătăţit şi a celorlalte categorii de măsuri care modernizează sistemul fiscal. Fără această modernizare a sistemului fiscal, speranţele noastre de a avea o perspectivă solidă de sustenabilitate pentru finanţele publice sunt deşarte şi ştiu bine ce spun din acest punct de vedere”, a mai declarat ministrul Finanţelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:17 - În ce stadiu sunt locomotivele folosite de CFR Călători? Mecanicii atârnă cărămizi pe motoarele vechi de peste 60 de ani
17:17 - Rusia ia în calcul să interzică „propaganda” pentru un stil de viață „fără copii”
16:57 - Surse: Ciolacu promisese că va susține proiectul pentru candidatura lui Iohannis la parlamentare, într-o discuție cu Președintele și Ciucă din 3 aprilie. Liderul PNL nu mai vrea să participe la ședințele de coaliție
16:56 - Bătaie între clanuri pe stradă și în spital, în Pantelimon. Silvia Dinică (USR): Poliția ar trebui să aibă o forță de reacție potrivită, rapidă și să intervină acolo unde e nevoie, să nu lase situația să escaladeze într-un asemenea hal (VIDEO)
16:51 - Prețul aurului atinge un nou record. Cât a ajuns să coste un gram din acest metal
16:35 - Balonul de Aur va fi câștigat de Vinicius, susține Marca. Verdictul jurnaliștilor spanioli, după o situație fără precedent în două decenii
16:30 - Diana Stoica (USR): „Au respins toate amendamentele care aveau intenția să corecteze nedreptatea pe care au făcut-o persoanelor cu dizabilități” (VIDEO)
16:26 - Mai mulți elevi din Satu Mare au avut parte de o surpriză neplăcută. Aceștia au primit cornuri cu furnici și biscuiți cu mucegai (VIDEO)
16:13 - Fragmente dintr-o dronă rusească, găsite în afara comunei Plauru. MApN condamnă atacurile Rusiei împotriva obiectivelor și infrastructurii civile ucrainene
16:12 - Ce modificări aduce noua lege a pensiilor? Cum se poate cumula pensia cu alte venituri