Boloș, înainte de negocierile de la Bruxelles privind reforma pensiilor speciale: „Dacă toată legea trebuie modificată, acest lucru va fi nevoie să fie implementat, altfel punem în pericol banii din PNRR” (VIDEO)

Publicat: 15 05. 2023, 20:48
Foto: Guvernul României / Facebook

Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, și Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, se află la Bruxelles, pentru discuții cu reprezentanții Comisiei Europene despre reforma pensiilor și reforma pensiilor speciale din PNRR.

Boloș a declarat, pentru B1 TV, că vor propune înlocuirea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, prevăzut în acest Plan, cu „doi indicatori de disciplină financiară”, așa încât Guvernul să poată majora pensiile pe viitor și, în același timp, să nu fie pusă în pericol sustenabilitatea sistemului.

Cât despre faptul că deputații tocmai au adoptat un proiect de lege care introduce noi pensii speciale, pentru magistraţii-asistenţi ai Curții Constituționale, Boloș a afirmat că reprezentanții Comisiei se vor uita la proiectul per ansamblu al reformei acestor pensii. Orice ar decide Comisia, noi trebuie să aplicăm, altfel riscăm să pierdem bani din PNRR pentru investiții, a avertizat ministrul liberal.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai.

Ce negociază Boloș și Budăi la Bruxelles legat de pensii

„Împreună cu dl ministru Budăi, mâine la ora 4 vom avea discuția cu directorul general al direcției generale SGRecover de la nivelul Comisiei Europene și, desigur, pe ordinea de zi sunt subiectele menționate – cel al plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile privind sistemul general de pensii și stadiul și solicitările de informații pe care Comisia le mai are pentru legea oprivind pensiile speciale. Desigur un subiect important e și cel legat de legea salarizării unice a bugetarilor”, a declarat Marcel Boloș.

Întrebat despre legea votată de deputați care introduce noi beneficiari de pensii speciale, Boloș a răspuns: „Indiferent de ce se va decide de Parlament prin adiționarea a categoriilor de beneficiari sau prin stabilirea unor drepturi sulimentare privind pensiile speciale, reforma pensiilor speciale se va judeca în ansamblul său. Dacă să zicem că mâine se stabilesc cel puțin elementele principale de reformă cu privire la pensiile speciale și aflăm din informațiile și solicitările suplimentare de informații de la nivelul Comisiei lucruri suplimentare, atunci ele vor trebui respectate, indiferent că vorbim de rata de înlocuire a veniturilor, de baza de calcul a pensiilor speciale sau de modificări privind stagiul de cotizare. Toate sunt elemente de reformă importante, care trebuie însoțite de simulări, ca noi să avem un proiect de lege bun pentru ce înseamnă sistemul de pensii speciale și sustenabil”.

„Criteriul de sustenabilitate și cel de contributivitate sunt esențiale pentru a avea un proiect de lege bun care să răspundă cerințelor din PNRR.

Indiferent ce explicații vom da tehnice la nivelul Comisiei, se va judeca reforma în ansamblu indiferent ce categorie de beneficiari suplimentari au fost adaugate”, a insistat ministrul.

România riscă să piardă bani din PNRR dacă nu face reforma pensiilor speciale cum trebuie

„Dacă întreg cadrul legislativ pe care îl avem trebuie modificat, acest lucru va fi nevoie să fie implementat de România, altfel punem în pericol banii pe care-i avem alocați prin PNRR și, desigur, proiectele de investiții și contractele pe care le avem semnate pentru banii din PNRR pot fi sub risc dacă nu ne îndeplinim în totalitate reformele”, a continuat ministrul…

Acesta a mai spus că nicio țară din UE nu are plafon de 9,4% din PIB pentru pensii, media fiind de 13%, și pe o perioadă așa lungă precum România – 50 de ani

Boloș a susținut apoi că pentru ca Guvernul să poată mări pensiile pe viitor, e nevoie de „doi indicatori de disciplină financiară, cum vrea Comisia”, indicatori ce vor fi prezentați în discuțiile de marți.

„Nu ne așteptăm la o decizie finală mâine, dar cel puțin prezentăm strategia noastră privind înlocuirea acestui indicator (de 9,4%) și vedem care e reacția Comisiei”, a mai precizat Marcel Boloș.