Boloș a anunțat amnistia fiscală şi măsurile de reducere a cheltuielilor publice decise de Guvern: Anticipăm un impact bugetar pozitiv de 9 miliarde de lei (VIDEO)

Boloș a anunțat amnistia fiscală şi măsurile de reducere a cheltuielilor publice decise de Guvern: Anticipăm un impact bugetar pozitiv de 9 miliarde de lei (VIDEO)
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL, a declarat, la finalul ședinței de guvern de miercuri, că au fost adoptate mai multe măsuri care să încurajeze oamenii și firmele să-și plătească dările la stat, dar și măsuri pentru reducerea cheltuielilor statului. Guvernul vrea astfel să mai reducă din deficitul bugetar.

Boloș a explicat și câți bani anticipează că se vor strânge astfel la buget: „7,9 miliarde de lei sunt estimate din calculele făcute cu ANAF pe componenta de îmbunătăţire a colectării creanţelor bugetare şi un miliard de lei pe componenta de cheltuieli. Deci, avem un total de circa 9 miliarde pentru ce înseamnă influenţe pozitive asupra deficitului bugetar”.

Cum se va aplica amnistia fiscală. Explicațiile lui Boloș

„Pentru contribuabilii buni platnici, care şi-au achitat la timp impozitele şi taxele, o bonificaţie de 3% din impozitul pe profit datorat şi plătit sau, după caz, din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor va fi acordată automat. Bonificaţia va putea fi utilizată pentru plata impozitelor şi taxelor în 2025 sau, după caz, pentru compensarea cu alte accesorii sau alte datorii faţă de buget. E o iniţiativă pentru a stimula conformarea voluntară”, a declarat Marcel Boloș.

În cazul contribuabililor cu debite restante înregistrate până la 31 august 2024, Guvernul a decis anularea dobânzilor, penalităţilor de întârziere şi penalităţi de nedeclarare, dacă aceste debite restante vor fi achitate până pe 25 noiembrie 2024.

„Pentru persoanele juridice s-a aprobat anularea accesoriilor în procent de 100%, accesoriile însemnând dobânzi, penalităţi de întârziere şi penalităţi de nedeclarare. Aici discutăm de 330.000 de contribuabili persoane juridice cu un debit restant de 32,4 miliarde de lei, iar pentru contribuabilii persoane fizice avem cu debite restante la 31 august 2024 un număr de 848.000 de contribuabili cu o valoare de 39,2 miliarde lei.

Aici sunt incluse sumele din sentinţele penale pentru care nu se aplică acest regim de facilităţi fiscale şi sumele care privesc răspunderea extinsă a administratorilor, în valoare de 24,7 miliarde lei. (…)

Avem, în funcţie de valoarea creanţelor, facilităţile fiscale, respectiv dacă aceste creanţe, respectiv datorii înregistrate la buget, sunt până în 5.000 lei, anularea accesoriilor e în procent de 100%, iar din obligaţiile bugetare principale avem anularea în procent de 50%. Dacă debitul înregistrat e peste 5.000 lei, anularea obligaţiilor principale e în procent de 25%”, a mai explicat ministrul Finanțelor.

Boloș a anunțat reducerea cheltuielilor bugetare

Acesta a vorbit apoi și despre noile măsuri privind utilizarea fondurilor publice, punctând că autoritățile locale își vor putea implement în continuare investițiile. Mai mult, pentru aceste investiții „a fost majorat plafonul de contractare din trezoreria statului de împrumuturi pentru implementarea proiectelor de investiţii la suma de 2 miliarde lei şi, de asemenea, a fost aprobată majorarea plafonului de trageri cu suma de 700 de milioane lei”.

În schimb, sunt introduse plafoane pentru cheltuielile instituțiilor publice: „Doar pentru investiţiile cu finanţare din bugetul de stat, la nivelul autorităţilor şi instituţiilor centrale avem plafonarea pentru componenta de investiţii la nivelul mediei lunare a cheltuielilor din perioada ianuarie-august 2024. De asemenea, până la sfârşitul anului, angajamentele privind consultanţă, pregătire profesională, furnituri de birou şi toate aceste cheltuieli care ţin de activitatea administrativă nu mai pot fi efectuate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`