Bolnavii de cancer, disperați că nici acum nu sunt în vigoare normele de aplicare a Planului Național pentru Combaterea Cancerului. Ciolacu îi dă ultimatum lui Rafila (VIDEO)

Bolnavii de cancer, disperați că nici acum nu sunt în vigoare normele de aplicare a Planului Național pentru Combaterea Cancerului. Ciolacu îi dă ultimatum lui Rafila (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, i-a cerut ministrului Sănătății, social-democratul Alexandru Rafila, să vină mai repede cu normele și modificările la Planul Național de Combatere a Cancerului, pentru ca acestea să fie adoptate în ședința de guvern de săptămâna viitoare.

„Dle Rafila, și dvs vă aflați tot contratimp cu adoptarea normelor la Planul Național de Luptă împotriva Cancerului. Înțeleg că tot ansamblul legislativ e pus în transparență publică, așa că săptămâna viitoare vreau să adoptăm modificările în ședința de guvern”, i-a spus Ciolacu lui Rafila, în ședința de guvern de joi.

Bolnavii de cancer, disperați că nu sunt aplicate normele Planului Național pentru Combaterea Cancerului

Declarația a fost făcută în contextul în care, săptămâna trecută, bolnavii de cancer au protestat pe caniculă, în fața Ministerului Sănătății, disperați că normele de aplicare a Planului Național de Combatere a Cancerului nici acum nu au intrat în vigoare, termenul fiind 1 iulie.

Legea privind Planul a fost deja promulgată de președintele Klaus Iohannis și are nevoie de normele de aplicare. Numai că Rafila a criticat documentul și a spus că vine cu unul nou. Asta deși ministrul însuși a fost inițiator al legii respective. Se pare că totul ar porni de la o răfuială între el și colegul său de partid, Patriciu Achimaș Cadariu, inițiatorul Planului devenit deja lege.

„Dl ministru, bănuiesc din orgoliu, ne-a spulberat orice speranță privind îmbunătățirea vieții noastre ca pacienți și șansele noastre de supraviețuire și, de ce nu, la vindecare. (…) Noi protestăm pentru viață și nu doar pentru viața noastră, ci a tuturor cetățenilor acestei țări”, a declarat recent, pentru B1 TV, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Bolnavii sunt pregătiți și să dea în judecată Ministerul Sănătății, inclusiv pe Rafila personal.

„Deci următoarele acţiuni ale noastre vor fi în justiţie, în presa locală, internaţională, vom informa ambasadele europene şi nu numai din România despre încălcarea drepturilor noastre, despre faptul că în România nu se respectă legea şi despre faptul că în România este un genocid la adresa pacienţilor oncologici”, a mai spus Irimia.

„În fiecare zi mor 153 de pacienţi. Cine răspunde pentru aceste decese? Nimeni”

După protest, Cezar Irimia l-a acuzat pe ministrul Alexandru Rafila de cinism.

„Domnul ministru Alexandru Rafila nici nu vrea să ştie de noi, În data de 13, când am organizat un protest în faţa ministerului, domnul ministru ne-a ignorat total, a plecat la Bistriţa. (..) Încă o dată a dat dovadă de mult cinism şi ne-am convins că domnul ministru ne-a izolat, ne-a marginalizat, nu mai avem nicio încredere în acest ministru că lucrurile se vor îmbunătăţi în patologia oncologică.

În fiecare zi au murit şi mor în continuare 153 de pacienţi, în fiecare zi. Cine răspunde pentru aceste decese? Nimeni”, a spus preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, potrivit News.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)