Senatorul PSD, Bogdan Matei, a comentat în emisiunea „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV, subiectul referitor la acuzațiile în cazul lui Mircea Geoană, că s-ar fi întâlnit la București cu Tal Hanan, șeful unei divizii de hackeri care ar fi manipulat alegeri în 30 de țări și că se folosește de „fermele de boți” pentru capital electoral.
Bogdan Matei subliniază că nu există un cadru legal bine reglementat în România pentru a interveni în problemele legate de rețelele sociale și activitățile de dezinformare.
Senatorul PSD a fost întrebat ce se întâmplă, de fapt, în acest caz și care-i treaba cu fermele de troli, de boți.
“În primul rând, în România, nu avem reglementat cadrul legal, astfel încât să poți să intervii. Știm foarte bine ceea ce se întâmplă pe rețelele de socializare.
Dacă mă întrebați pe mine, eu n-am băgat niciun leu în nicio rețea. Sunt pe Facebook, pe TikTok și pe Instagram.
Și, de obicei, dacă iau 2 like-uri și o înjurătură, aia e, eu îmi asum, dar măcar nu e plătit, e pe gratis și accept cu mare drag. Însă, când mă uit la alți candidați, ferească Dumnezeu să scrii și tu un comentariu la un live al lui Simion. Huo, să zic, ești terminat, n-ai nicio șansă. Este foarte clar că lucrurile funcționează în direcția asta sau mai există un fenomen pe care, de exemplu, îl observ la mine pe pagină. Intră din acestea care au la profil o floricică, un cățel și cam atât, dar te înjură … iubitori de animale, dar te înjură de nu te mai spală nicio apă.
E clar că oamenii merg și funcționează și pe această direcție. Nu știu foarte exact, eu n-am idee la contabilizarea acestor lucruri, pentru că nu știu cât de mult îi ajută un astfel de scenariu.
Știți cum este? Este ca la sondajele acelea, când simți că al tău e pe locul 4, îi imobilizezi pe ai tăi și urci pe locul 1.
Încă o dată, la ce te ajută? Pe mine, cel puțin unul, eu nu prea înțeleg foarte bine mecanismul ăsta de a pompa atât de mulți bani în tot felul de lucruri de genul acesta, pentru că în fond și la urma urmei, lumea reală este cea pe care o vezi tu la poartă.
Și încă o dată, să nu confundăm Bucureștiul cu toată tara sau marile metropole, marile orașe cu toată țara”.