Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, susține că pe canalul „nofake” pe care îl are la dispoziție ministerul au venit sesizări din partea unor persoane fizice, care au cerut să fie verificat dacă pe conturi asociate campaniei lui Mircea Geoană sunt folosite instrumente care contravin regulilor și standardelor Meta și TikTok, transmite Agerpres.
Ministrul Digitalizării a vorbit despre această situație, miercuri, la Palatul Victoria.
„Pe canalul ‘nofake’ pe care-l avem la dispoziţia ministerului, pentru toţi cei care vor să sesizeze nereguli în această perioadă pentru tot ce înseamnă platforme online, au primit nişte solicitări care au fost trimise mai departe platformelor, pentru a vedea dacă, cu adevărat, există astfel de instrumente care să vicieze transpunerea cât mai transparentă a tot ce înseamnă reţele de socializare”, a declarat Bogdan Ivan.
Social-democratul spune că sesizările au fost făcute de persoane fizice și vizează campania lui Mircea Geoană.
„Au fost primite nişte sesizări din partea unor persoane fizice care au solicitat să fie verificat dacă respectivele conturi asociate campaniei unui candidat la funcţia de preşedinte al României folosesc instrumente care contravin ceea ce înseamnă regulă şi standardele platformelor de socializare, Meta şi TikTok. Colegii mei m-au informat că este vorba despre solicitări referitoare la candidatul Mircea Geoană. În urma acelor sesizări, colegii mei au transmis mai departe către platforme, Meta şi TikTok, să stabilească dacă, din punct de vedere tehnic, există astfel de conturi de false, care să promoveze un candidat sau altul .(…) Măsurile sunt deja luate, colegii mei au primit acele sesizări, automat nu trebuia să intervin eu, le-au preluat şi le-au transmis mai departe”, a adăugat Bogdan Ivan.
Ministrul Digitalizărilor, care spune că nu premierul Marcel Ciolacu a fost cel care i-a semnalat aceste aspecte, a menționat totodată că nu el face verificările în cazul lui Mircea Geoană.
„Nu stau eu să fac verificările, vă spun la modul foarte transparent. De fiecare dată, dacă există orice solicitare de a verifica, de la Bogdan Ivan până la oricine altcineva, o platformă, în secunda doi colegii transmit mai departe către platforme aceste sesizări. Este o reglementare legală care este bazată pe legislaţia europeană (…) prin care toate entităţile responsabile de la Autoritatea Electorală Permanentă până la Biroul Electoral Central, până la INCID sau ANCOM sunt responsabile ca în secunda doi să transmită către platforme aceste solicitări, care vor fi prioritizate, care vor fi analizate tehnic de către operatori umani din partea platformelor. E o procedură standard în cazul oricărei persoane din România, în cazul oricărei potenţiale reţele de scam-uri. Ce e foarte clar: cine nu respectă regulile şi încalcă regulile legale şi cele ale platformelor va suporta consecinţele, e foarte clar”, a mai declarat ministrul Bogdan Ivan.