Ministrul Bogdan Gheorghiu a vorbit, miercuri, la „Talk B1” cu Laura Chiriac, despre inițiativa Ministerului Culturii privind eliminarea comisiilor zonale și naționale din circuitul de avizare a proiectelor în arii protejate. Oficialul spune că modificarea legislativă vine să simplifice activitatea comisiilor, care „au lucruri importante de făcut” și nu pot rămâne blocate în „lucruri mărunte”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„În primul rând, nu se poate da aviz vreodată pentru demolarea monumentelor, este o falsă teză. Cei care critică acest proiect refuză să observe că, dacă se face contestație în cazul în care un arhitect acreditat face ceva care nu ar fi în regulă, se poate face contestație și Comisia zonală a monumentelor istorice analizează documentația”, a explicat oficialul.
Proiectul, spune el, se referă la ariile protejate, nu la monumente istorice.
„În primul rând, dacă se citește atent textul propunerii de modificare a legii, se vede clar că vorbim de ariile protejate, nu de monumente istorice. Astăzi, dacă cineva care locuiește într-o clădire dintr-o arie protejată, clădirea nefiind monument istoric, vrea să își facă o lucrare la acoperiș, trebuie să vină o comisie formată din restauratori, arhitecți, arheologi ș.a.m.d. pentru a constata dacă acel acoperiș trebuie reparat într-un fel sau altul – și atunci, întreb eu, de ce statul român mai acreditează specialiști în domeniu dacă oricum acest lucru trebuie adus ulterior în fața unei comisii, lucruri extrem de mărunte pentru că de aceea sunt atât de încărcate comisiile zonale. Comisiile zonale ale monumentelor istorice au lucruri importante de făcut și atunci nu trebuie să le lăsăm blocate în astfel de nimicuri. Acest lucru prezentat de mine se aplică în Franța de ani buni și acolo nu cred că face cineva vreo politică împotriva patrimoniului și în interesul rechinilor imobiliari”, a adăugat Bogdan Gheorghiu.
Ministrul Culturii spune, așadar, că proiectul propus la noi se aplică deja în Franța.
„Ce propunem noi se aplică în Franța. Imaginați-vă că exact cum un medic este responsabil când parafează o rețetă pe care o dă unui pacient, la fel un expert acreditat este responsabil pentru că este acreditat de Institutul Național al Patrimoniului, chiar și dacă pentru fiecare rețetă, după ce o parafează medicul, trebuie să mergem și în fața Colegiului Medicilor, or cam asta se întâmplă în cultură și nu trebuie să ne mai mirăm de ce unii oameni așteaptă pentru un aviz ca să își închidă balconul, locuind la o distanță oarecare de un obiectiv de patrimoniu, câteodată doi-trei ani de zile, lucruri anormale”, a mai afirmat Bogdan Gheorghiu.