Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a declarat, după o discuție cu omologul croat Gordan Grlic Radman, că atât România, cât și Croația sunt pregătite să facă parte din Schengen și sunt parte din soluția UE în ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii.
„Împărtăşim o evaluare comună, anume aceea că extinderea Schengen va contribui la întărirea frontierelor externe ale UE, la crearea unui spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient în faţa provocărilor la adresa securităţii interne a UE.
Atât România, cât şi Croaţia sunt pregătite pentru aderare şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie UE în ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii.
E clar că este în interesul UE ca spaţiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state”, a declarat Bogdan Aurescu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Gordan Grlic Radman.
La rândul său, ministrul croat a spus că țara sa susține aderarea României și a Bulgariei la Schengen.
„Croaţia se aşteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European de a intra în Schengen și susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria”, a afirmat Gordan Grlic Radman aflat, luni, în România.
Declarațiile au fost făcute în contextul în care sunt câteva state UE care se opun mai ales aderării României și Bulgariei la Schengen. Declarații în acest sens au venit din Olanda, Suedia și Austria.
Poate cel mai categoric a fost cancelarul austriac Karl Nehammer, care a declarat că susține aderarea Croației, dar e posibil să-și folosească dreptul de veto în cazul României și Bulgariei deoarece aceste țări nu au făcut suficient pentru a gestiona valurile migratorii.
În paralel, în presa bulgară a fost exprimată temerea că Bulgaria va fi scoasă din acest grup, așa încât acum să fie acceptate în Schengen doar Croația și România. Iar jurnaliștii bulgari de la Capital spun că există posibilitatea ca doar Croația să fie acceptată.
Numai că și în cazul țării noastre a fost vehiculată ideea unei posibile amânări și asta chiar de către președintele Klaus Iohannis.