Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, despre pașapoartele de vaccinare: Se discută la nivel european. Până când nu va exista o poziţie omologată, va trebui să aşteptăm

Publicat: 26 02. 2021, 18:59
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe a declarat vineri că așteaptă o poziția din partea Uniunii Europene pe tema pașapoartelor de vaccinare, iar pentru moment nu se pronunță pe subiect. Mai mult decât, Aurescu a menționat că la nivel european există discuții, însă acestea trebuie să fie finalizate.

„Nu mă pronunţ, se discută la nivel european. Până când nu va exista o poziţie la nivel european, omologată, va trebui să aşteptăm. Sunt discuţii la nivel european (…), acestea trebuie să fie finalizate”, a declarat el, potrivit Agerpres.

Totodată, ministrul a ținut să precizeze că evaluările vor fi realizate de către ministerele de resort, cel al Afacerilor Externe și al Economiei, pentru partea ce privește turismul. „Ministerele de Externe nu sunt implicate în aceste discuţii. Ministerele de linie sunt cele care discută în formatele omologate la nivelul UE pe aceste subiecte”, a mai adăugat Bogdan Aurescu, potrivit sursei citate.

În cadrul Conferinței Extraordinare a Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a susținut că este nevoie de ”o abordare coordonată și unitară la nivel european” în privința creării unui certificat de vaccinare. Șeful statului susține că acest document ar trebui să fie folosit pentru scopuri medicale.

„În intervenția pe care a avut-o, Președintele României a făcut referire la concluziile care se desprind ca urmare a procesului de gestionare a pandemiei de COVID-19 de la debutul acesteia, în urmă cu un an și până în prezent. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a apreciat eforturile Comisiei Europene pentru gestionarea pandemiei, în ceea ce privește achiziționarea și distribuția vaccinurilor, de a asigura funcționarea Pieței Interne a Uniunii, de a prezenta inițiative menite să consolideze reziliența UE în domeniu, precum cea recentă privind Incubatorul HERA – anticipând împreună amenințarea variantelor de COVID-19”, a declarat șeful statului.