Bode, după ce a fost umilit de omologul austriac: Procesul de aderare la Schengen trebuie să se finalizeze în 2023. Nu e firesc ca noi, România, să ne asumăm doar obligații, fără să beneficiem de drepturile ce ni se cuvin (VIDEO)

Bode, după ce a fost umilit de omologul austriac: Procesul de aderare la Schengen trebuie să se finalizeze în 2023. Nu e firesc ca noi, România, să ne asumăm doar obligații, fără să beneficiem de drepturile ce ni se cuvin (VIDEO)
Captură Video: Ministerul Afacerilor Interne / Facebook

Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, și Gerhard Karner, omologul său austriac, susțin o conferință de presă comună, la finalul unei întâlniri oficiale.

Karner se află în România, în condițiile în care guvernanții noștri au vrut să-l convingă de faptul că România merită să fie în Schengen. Deloc impresionat, Karner a repetat și la București că țara sa nu are o problemă cu România, ci cu modul deficitar în care funcționează acum mecanismul Schengen: „Migrația ilegală ne preocupă foarte tare. Nu pot să vă ofer astăzi o dată pentru aderarea la Schengen”.

Declarațiile lui Bode în conferința comună cu Gerhard Karner:

  • Austria e un partener foarte important pentru România și agenda discuțiilor noastre de azi a vizat temele prioritare pentru statele noastre.
  • Mă bucur că am avut ocazia să ne revedem la București, întrevederea noastră la nivel politic fiind o consecință firească a dialogului constructiv pe care l-am avut deja la nivel tehnic de experți, în cadrul ministerelor noastre. De altfel, nu e prima întrevedere pe care am avut-o cu dl ministru anul acesta și cu siguranță nu va fi nici ultima.
  • Am discutat despre cooperare și coordonarea în plan bilateral și în plan european, în domeniul afacerilor interne, și despre aderarea României la Schengen în acest an, obiectiv de importanță majoră pentru România.
  • Am avut ocazia să vedem împreună modul profesionist în care România asigură securitatea cetățenilor europeni.
  • E interesul nostru comun să discutăm cnstructiv, așa încât să deblocăm situația actuală și să continuăm să dezvoltm relația bilaterală în spiritul valorilor europene.
  • În discuțiile avute, l-am asigurat pe dl ministru că am înțeles foarte bine preocupările Austriei în ceea ce privește gestionarea migrației ilegale și, drept urmare, ne-am implicat foarte activ în lupta împotriva acestui fenomen, atât la nivel bilateral, cât și la nivel european.
  • Dar spun cât se poate de deschis: acum, când am depășit emoția momentului 8 decembrie (Consiliul JAI în care Austria a folosit dreptul de veto împotriva României n.r.), vreau să se înțeleagă foarte bine că echilibrul dintre dreptul și obligații e esențial. Nu e firesc ca noi, România, să ne asumăm doar obligații fără să beneficiem de drepturile care ni se cuvin.
  • Abordăm cu toată seriozitatea rolul de stat membru UE ce protejează frontierele externe ale Uniunii. Rezultatele vorbesc de la sine
  • Din decembrie am pus în mișcare mai multe inițiative la nivel bilateral și european. Cel mai recent exemplu e participarea României la proiectul-pilot de la frontiera cu Serbia.
  • I-am transmis dlui ministru că procesul de aderare a României la Schengen trebuie să se finalizeze în 2023. E un drept al României instituit prin toate tratatele UE. Suntem foarte deciși să găsim o soluție anul acesta
  • Am convenit un plan de acțiune pentru prevenirea migrației ilegale și am semnat un memorandum pentru cooperare consolidată în punctul de contact Oradea. Austria va putea trimite un ofițer de legătură la Oradea.
  • Am semnat un memorandum cu Austria și Ungaria de stabilire a unor patrule comune în punctul de frontieră Nădlac II.
  • Am toată încrederea că Austria a înțeles că UE e mai puternică cu România membră a Schengen.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)