Preşedintele PDL, Emil Boc, a susţinut sâmbătă o conferinţă de presă la sediul central al partidului, unde a vorbit despre viziunea PDL în ceea ce priveşte reorganizarea administrativă a ţării, precum și despre alocările la zi din Fondul de Rezervă către administrațiile locale.
Emil Boc a lansat un atac la adresa fostei guvernări, pe care o acuză de „politizare şi alocare discreţionară a fondurilor de la bugetul de stat”.
„Practic, alianţa socialistă a demonstrat că atunci când a fost la putere, în perioada 2007-2008, a făcut din politizarea fondurilor publice criteriul de bază al guvernării, iar datele susţin acest lucru”, a declarat Emil Boc.
Liderul PDL susţine că şi în momentul de faţă fondurile alocate către PSD sau PNL sunt „cu mult” peste cele ale PDL.
„Judeţele administrate de PDL sunt cu mult sub cele administrate de PSD sau PNL. Cu alte cuvinte, şi în acest moment, aceste alocări la zi sunt în favoarea Partidului Social Democrat”, a afirmat Boc.
Liderul PDL a arătat că, în 2008, judeţele Teleorman, Constanţa şi Dolj, controlate de PSD, au primit fiecare peste 1.000 de miliarde de lei, în timp ce Alba sau Arad, unde oficialii locali sunt ai PDL, doar 200 de miliarde.
Pe toţii anii, 2007-2010, PDL a primit 19,97%, iar PSD – 40,3% şi PNL – 26,05%, a adăugat Emil Boc.
În ceea ce priveşte reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, liderul PDL a comentat modelul propus de „alianţa socialistă” USL, care presupune „înfiinţarea unui nou nivel administrativ”.
„Pe lângă ce avem în momentul de faţă, comune, oraşe, municipii, judeţe, PSD şi PNL, alianţa socialistă, propune să se creeze încă o structură cu personalitate juridică, regiunea, adică un nou palier administrativ. Acest nou palier administrativ presupune revizuirea Constituţiei. Cu alte cuvinte, din start proiectul PSD şi PNL începe cu o amânare”, a spus Emil Boc.
Liderul PDL consideră că modelul propus de USL ar duce la creşterea costurilor de funcţionare a statului.
„De doi ani de zile, noi încercăm să reducem costurile de funcţionare a statului, pentru a-l adapta la ceea ce România îşi permite, să consumăm atât cât producem. Alianţa socialist vine şi propune un nou nivel administrativ cu personalitate juridică care să cheltuie mai mulţi bani pentru întreţinerea statului”, a afirmat Boc.
Un alt contraargument adus de Boc modelului USL este îngreunarea implementării proiectelor de dezvoltare publice sau private, care ar genera apariţia de noi avize necesare pentru a dezvolta un proiect de investiţie.
Premierul a declarat că propunerea PDL de reorganizare administrativă nu vizează apariţia unei noi structuri administrative, aşa cum propune USL, ci pleacă de la comasarea judeţelor.
Emil Boc a precizat că forma finală a proiectului va fi decisă la nivelul coaliţiei, la fel ca modalitatea de promovare.
Liderul PDL a prezentat şi avantajele proiectului PDL, printre acestea numărându-se următoarele: se poate realiza fără revizuirea Constituţiei, finalizează procesul de descentralizare a administraţiei publice, realizează o reală politică de dezvoltare regională, reduce substanţial costurile şi realizează debirocratizarea, destructurează reţelele clientelare constituite de-a lungul timpului, accelerează procesul de absorbţie a fondurilor europene.