Bloomberg: Marcel Ciolacu spune că România ar putea să ia în considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la Schengen

Bloomberg: Marcel Ciolacu spune că România ar putea să ia în considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD. Sursa foto: Marcel Ciolacu / Facebook

Premierul Marcel Ciolacu (PSD) a declarat, pentru Bloomberg, că va solicita Spaniei, care deține președinția rotativă a UE, să organizeze o reuniune extraordinară a Consiliului JAI în decembrie, pentru a discuta candidatura României la Schengen. Ciolacu a punctat că România ar putea să ia în calcul decuplarea de Bulgaria dacă negocierile nu duc la un rezultat bun. Numai că o eventuală decuplare ne-ar putea atrage chiar veto-ul Bulgariei, or pentru a fi primiți în Schengen avem nevoie de voturile tuturor statelor membre UE.

Ciolacu: România ar putea lua în calcul decuplarea de Bulgaria în vederea aderării la Schengen

Premierul Ciolacu vrea o reuniune extraordinară a Consiliului JAI în decembrie pentru discutarea acestui subiect. Reuniunea va avea loc după alegerile din Olanda din 22 noiembrie, deci calculele politice s-ar putea schimba și există speranța ca Olanda să renunțe la veto-ul împotriva Bulgariei.

Dacă negocierile din această perioadă nu dau roade, Ciolacu a spus că am putea ajunge la decuplarea de Bulgaria. Aceasta ar mai trebui să implementeze niște reforme în sistemul judiciar pentru a obține votul Olandei. În schimb, în cazul României, Austria nu mai are obiecții, ci susține că e nevoie de o reformare a Spațiului Schengen în ansamblu.

Numai că dacă România nu negociază bine decuplarea, Bulgaria și-ar putea folosi dreptul de veto împotriva noastră, or noi avem nevoie de unanimitate pentru intrarea în Schengen.

Ciolacu, noi critici la adresa Austriei

În interviul pentru Bloomberg, Ciolacu a criticat faptul că Austria e acoperită de un sistem de apărare aeriană la nivelul UE, deși nu e membră NATO, în vreme ce România, membră a alianței, contribuie la apărarea regiunii. Practic, Austria beneficiază de apărarea la care noi contribuim și tot ea ne ține la ușa Schengen.

„Mi-e foarte greu să accept că Austria beneficiază de inițiativa European Sky Shield, deși e țară neutră, în timp ce noi alocăm 2,5% din PIB pentru Apărare”, a mai spus Marcel Ciolacu.

De precizat că premierul a declarat, anterior, că ia în calcul și o acțiune în Justiție împotriva Austriei, dacă aceasta nu-și retrage veto-ul la Consiliul JAI din decembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`