Cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, Guvernul Ponta aproba o ordonanță controversată prin care oferea primarilor o fereastră de 45 zile să își schimbe partidul fără a-și pierde funcția. Beneficiarii acestei măsuri au fost social-democrații, potrivit unei analize Expert Forum, scrie Hotnews.
Din cei 3.180 de primari din România, circa 540 și-au schimbat partidul. Dintre aceștia 404 s-au dus la PSD, partid care a pierdut doar trei primari într-o lună și jumătate.
Aproximativ 17% dintre primari au schimbat tabăra politică cu prilejul aprobării ordonanței lui Dragnea, care este președintele executiv al PSD și fost șef al campaniei lui Victor Ponta.
Județele cele mai afectate de traseism sunt Giurgiu (73% dintre primari au trădat), Neamț, Buzău și Dolj. La polul opus se află județele Sibiu, Mehedinți, Ilfov și Covasna.
Laura Ștefan, specialist Expert Forum, consideră că aleșii locali care au schimbat partidul își vor pierde mandatul după ce ordonanța a fost declarată neconstituțională.
“ Curtea Constituțională a spus două lucruri. Primul: că Ordonanța este neconstituțională. Al doilea: că Parlamentul prin legea de respingere trebuie să hotărască efectele pe care migrația politică le produce asupra mandatelor aleșilor locali care au schimbat partidul. Acum, am auzit că Parlamentul are mai multe opțiuni în acest sens. În opinia mea are puține. Trebuia să spună că mandatele celor care au plecat la alt partid în baza Ordonanței iau sfârșit”, a explicat Laura Ștefan.
În cazul în care Parlamentul nu va lua această decizie, partidele politice au posibilitatea sa ceara în instanță încetarea mandatelor aleșilor care au migrat.
O alta variantă este ca Parlamentul sa nu facă nimic. Inacțiunea Parlamentului însă nu securizează mandatele aleșilor locali. Dacă Parlamentul nu va da o lege astfel încât mandatele celor care au migrat sa înceteze, se va ajunge în fața instanțelor și instanțele vor decide ce se întâmplă. În acest caz, există riscul unei practici neunitare. În plus, toate aceste proceduri vor lua timp, iar mandatele aleșilor locali sunt pe perioadă determinată”, a mai spus Laura Ștefan.