România ar trebui să acorde prioritate anul următor creşterii predictibilităţii pentru investitorii în energie regenerabilă şi accelerării eforturilor de reducere a ratei ridicate a creditelor neperformante, concomitent cu intensificarea combaterii corupţiei şi reformării justiţiei, recomandă BERD.
România trebuie să intensifice eforturile vizând scăderea ratei împrumuturilor neperformante, notează BERD.
„Printre acestea se numără înlăturarea barierelor de reglementare pentru restructurarea sau reevaluarea negativă a creditelor neperformante, care reprezintă peste 20% din soldul total al împrumuturilor”, se arată într-un raport citat de Mediafax.
Au fost înregistrate unele progrese în privinţa combaterii corupţiei şi reformării justiţiei, însă autorităţile trebuie să accelereze eforturile, afirmă BERD, citând raportul din ianuarie al Comisiei Europene.
Evoluţia fiscală a României a fost „impresionantă”, având în vedere presiunile politice generate de algerile de anul trecut. România a reuşit să iasă din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene şi a demonstrat determinare în controlul finanţelor, după derapajele din timpul crizei din 2008-2009.
Absorbţia de fonduri europene rămâne la un nivel scăzut, în pofida încercărilor de a creşte rata de accesare. O utilizare mai eficientă a banilor europeni ar îmbunătăţi perspectivele de creştere economică, notează BERD.