Conducerea PNL aplică principiul „Totul pentru noi”. Ascensiune fulminantă pentru fiica lui Cezar Preda după intrarea PNL la guvernare: Membră în CA la Romfilatelia și detașare în MAE.

Conducerea PNL aplică principiul Totul pentru noi.  Ascensiune fulminantă pentru fiica lui Cezar Preda după intrarea PNL la guvernare: Membră în CA la Romfilatelia și detașare în MAE.
Foto: Facebook @ Cezar Preda

Conducerea PNL pare să conducă partidul după îndemnul „Totul pentru noi”. Astfel, fiica lui Cezar Preda, fost lider PD și ulterior deputat PNL, a primit funcții în două instituții publice după intrarea la guvernare a liberalilor, în 2019. Irina Preda este membră în Consiliul de Administrație de la Romfilatelia din august 2020, iar din acest an este detașată în Ministerul Afacerilor Externe, potrivit G4Media.

Ascensiune fulminantă pentru fiica fostului deputat Cezar Preda după intrarea PNL la guvernare

Tatăl ei neagă că ar fi avut vreo implicare în numirile respective.

„Nu mai fac politică de doi ani”, a spus Cezar Preda, de profesie inginer metalurgist, care în primăvara anului 2022 a fost desemnat surprinzător director adjunct la Institutul Cultural Român din Paris.

Numirea Irinei Preda (30 de ani) din august 2020 a fost făcută la propunerea Adunării Generale a Acționarilor – în speță, de reprezentantul Poștei Române, care primește în acest sens un mandat din partea ministerului de resort, la acel moment Ministerul Transporturilor condus de Lucian Bode, actualul secretar general al PNL. Deputat PNL până în 2020, tatăl său neagă orice fel de influență pe linie politică pentru numirea fiicei în CA de la Romfilatelia.

„Anterior, ea a lucrat ca documentarist acolo, deci era calificată pentru această funcție. Responsabilitatea pentru aceste numiri aparține ministrului, cel care alege din CV-urile depuse. De câțiva ani, astfel de alegeri se iau din zona competențelor. Eu nu am avut nici o implicare, nu mai fac politică de doi ani”, a susținut Cezar Preda, pentru G4Media.ro.

Irina Preda fusese numită provizoriu la Romfilatelia, însă mandatele sale au fost prelungite de mai multe ori, cel mai recent, pe 14 septembrie 2022, pentru o perioadă de patru luni.

În 2021, Romfilatelia/Compania Națională Poșta Română au trecut în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Ministerul a fost înființată la finalul lui 2020, iar până în prezent a fost condusă doar de liberali – mai precis, de Marcel Boloș și, la ora actuală, de Sebastian Burduja.

O decizie din 2016 a Adunării Generale a Acționarilor de la Romfilatelia stipulează că un membru CA are o indemnizație fixă lunară de 2.000 de lei net, dar și una variabilă, de opt indemnizații lunare, în funcție de performanțele societății. G4Media.ro nu a reușit să identifice vreo declarație de avere a Irinei Preda nici pe site-ul Romfilatelia, nici pe site-ul Agenției Naționale de Integritate.

Potrivit CV-ului de pe site-ul Romfilatelia, Irina Preda a absolvit „Arts Fashiong Design” la Regents University din Londra și, în 2019, Facultatea de Litere a Universității Creștine Dimitrie Cantemir, iar în paralel (2017-2019) a obținut o diplomă de master în Studii Medievale la Universitatea București.

În perioada 2011-2018, fiica lui Cezar Preda a fost asistent relații publice și comunicare la firma familiei, Atlas Invest Buzău, iar după 2018 a ocupat postul de brand manager la două societăți de reciclare a deșeurilor. Între august 2019 și februarie 2020 a fost documentarist la Romfilatelia, iar în aprilie 2020 câștiga concursul pentru o funcție similară într-o instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, condusă la acel moment de liberalul Bogdan Gheorghiu – Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală.

Institutul susține că Irina Preda nu mai lucrează acolo „de câteva luni”, însă noul loc de muncă a fost dezvăluit de Cezar Preda, care spune că „este detașată la Ministerul Afacerilor Externe, la Cultură”. MAE este condus de Bogdan Aurescu, numit în funcție tot la propunerea liberalilor.

Din mai 2022, Cezar Preda este director adjunct la Institutul Cultural Român din Paris, fiind propus în funcție de șeful ICR și votat de Senat. Numirea a fost surprinzătoare, având în vedere că posturile de acest gen erau ocupate în general de persoane din mediul cultural, iar fostul deputat PNL are diplomă de inginer în profilul metalurgie – specializarea turnătorie de la Institutul Politehnic București, respectiv de economist de la Academia de Studii Economice – Centrul Teritorial Buzău.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`