Bătălia pentru UDMR, runda finală: Boc îi invită să culeagă roadele, USL trece la ultimatum
Liderii Opoziţiei şi cei ai Puterii s-au întrecut, sâmbătă, în oferte şi semnale mai mult sau mai puţin subtile în privinţa atragerii UDMR de o tabără sau de cealaltă. Reprezentanţii formaţiuniii maghiare s-au adunat la Oradea pentru a-şi alege noua conducere. Pentru funcţia de preşedinte s-au înscris în cursă trei candidaţi, dintre care favorit pare să fie în continuare Kelemen Hunor, actual ministru al Culturii şi fost candidat la alegerile prezidenţiale.
Pe lângă cele peste 500 de delegaţii, la cel de-al zecelea Congres al UDMR au fost invitaţi liderii PSD, PNL şi PDL, precum şi oficiali din Ungaria, Slovacia sau Serbia. După discursurile candidaţilor Kelemen Hunor, Olosz Gergely şi Peter Eckstein-Kovacs, preşedinţii partidelor din Opoziţie şi de la guvernare au luat pe rând cuvântul în faţa liderilor maghiari.
Află mai multe despre candidaţii la şefia UDMR
Atât Emil Boc, cât şi Victor Ponta şi Crin Antonescu au inclus în discursurile lor mesaje mai mult sau mai puţin directe cu privire la viitorul UDMR pe scena politică. Dacă premierul s-a rezumat la a le oferi actualilor parteneri de coaliţie posibilitatea de a culege împreună roadele guvernării, cei doi lideri ai Opoziţiei au trecut de la mesaje de laudă şi respect la adresa formaţiunii maghiare la ultimatumuri privind o posibilă colaborare.
Boc: Să culegem împreună roadele
În discursul rostit la Congresul UDMR, premierul Emil Boc a ţinut să le mulţumească liderului Marko Bela şi miniştrilor care reprezintă Uniunea pentru „profesionalismul, consecvenţa şi respectul cuvântului dat” şi şi-a exprimat convingerea că îpmreună vor culege roadele deciziilor grele luate în timpul guvernării.
„Vreau să vă mulţumesc pentru tăria, solidaritatea şi spijinul acordate în aceste vremuri grele, când am avut puterea să facem ce a trebuit pentru ţară şi mai puţin ce ne-ar fi plăcut”, le-a transmis Boc liderilor maghiari.
Preşedintele PDL i-a mulţumit apoi preşedintelui UDMR, Marko Bela, spunând că „experienţa sa politică, echilibrul şi înţelepciunea” au contribuit la stabilitatea ţării şi a guvernării.
„Vreau să ştiţi că am fost împreună şi când am avut 50.000 de lideri sindicali şi atunci când am luat decizii grele”, a spus Boc.
Premierul le-a mulţumit apoi miniştrilor UDMR pentru profesionalismul de care au dat dovadă în actul guvernării, precizând că a ţinut cont de părerile colegilor din coaliţie în ceea ce priveşte legea salarizării, reforma în sănătate, sau drepturile de autor.
Ponta: Nu am venit pentru a vă peţi
Preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a transmis celor din UDMR, încă de la începutul discursului, că nu a venit la Congres pentru a le face oferte sau pentru a-i peţi. Liderul PSD i-a asigurat totodată că indiferent dacă Uniunea se va alătura sau nu USL, drepturile pe care le-a câștigat nu vor fi puse sub semnul întrebării.
”Nu am venit aici pentru a vă face oferte sau pentru a vă peți, ci pentru că e normal să existe dialog. (…) Dacă vom merge împreună sau separat, dumneavoastră veți decide.(…) Vreau să să spun ce nu vom face indiferent dacă vom fi împreună sau nu. Vom respecta toate regulile democratice, sunt jurist și știu că drepturile câștigate nu se iau niciodată înapoi”, a spus Ponta.
Declarațiile președintelui PSD au venit în contextul în care, până acum, liderii UDMR au exclus o colaborare cu social-democrații în special din cauza criticilor referitoare la drepturile câștigate de minorități prin legea educației.
Antonescu: Putem fără UDMR. Decideţi în câteva săptămâni
La scurt timp după liderul PSD, președintele PNL Crin Antonescu a luat cuvîntul în faţa delegaţiilor. Acesta şi-a început discursul precizînd că a fost la un pas să nu de curs invitaţiei, întrucât UDMR face parte dintr-o majoritate pe care o consideră „ilegitimă” şi susţine un Guvern pe care îl „detestă”. Liderul PNL le-a dat apoi un ultimatum celor din UDMR, susținând că Uniunea trebuie să decidă în câteva săptămâni dacă rămâne alături de PDL sau trece în tabăra opoziției.
”E de datoria mea să vorbesc limpede. Nu are rost să facem un bilanț mult mai puțin optimist decât al premierului. Din punct de vedere a celor care au constituit uniunea opoziției, lucrurile nu pot continua așa. Vă spun că putem mai târziu și mai greu să schimbăm această sitație fără UDMR în 2012. Putem să o facem mai trainic cu UDMR. Asta ne dorim, decizia e a dumneavoastră. Timpul ei ne interesează pe toți. E o decizie pe care dumneavoastră nu o veți lua în 2012, ci în următoarele săptămâni”, a spus Antonescu.
Înainte de a cere deschis Uniunii să ia o decizie rapidă, liderul liberal a ţinut să le mulţumească UDMR și lui Marko Bela pentru ce au făcut pentru comunitatea maghiară și pentru România în cele două decenii de când UDMR este un actor politic important pe scena politică de la București. Mai mult, el și-a exprimat încrederea că, și după retragerea lui Marko Bela, ”cuvântul său va fi greu și ascultat” în UDMR.
”Atunci când am primit invitația dvs. a trebuit să mă întreb dacă e cazul să o onorez sau nu. De ce aș fi eu, președintele unui partid de opoziție, prezent la congresul unui partid care face parte dintr-un guvern din care eu și PNL îl detestăm? Am socotit să fiu aici din respect pentru comunitatea maghiară din România. Sunt aici pentru că domnul Marko Bela am înțeles că nu mai candidează și sunt onorat să spun câteva lucruri despre omul politic Marko Bela. Vreau să vă mulțumesc pentru ce ați făcut în România și pentru România”, a mai spus Antonescu.