Este o zi decisivă pentru formarea Guvernului. Vineri ar trebui să aflăm atât numele miniştrilor propuşi pentru noul cabinet şi modificările aduse programului de guvernare. Dacă ALDE îşi va păstra aceiaşi oameni în Guvern, PSD va face modificări, informează B1 TV.
Bătălia pe ministere: De câte voturi este nevoie ca Executivul Dăncilă să fie aprobat de Parlament
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
În PSD se negociază fiecare funcţie de ministru, iar pe listă se află inclusiv persoane cu probleme penale. Sunt necesare 233 de voturi, iar coaliția PSD-ALDE are 243 de parlamentari. Ca să fie liniștit în cazul în care există așa-ziși trădători, liderul social democrat Liviu Dragnea are nevoie de UDMR sau de minorități care nu s-au decis încă. UDMR, care ar putea să reprezinte din nou cheia într-o criză politică, a refuzat să ofere soluţia şi ţine în şah coaliția. Așadar, pentru a evita surprize neplăcute în ziua votului de învestitura a noului Guvern, Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă caută aliaţi în Parlament. De altfel, premierul desemnat le-a cerut votul parlamentarilor UMDR şi ai minorităţilor în urmă cu câteva zile. Parlamentarii maghiari vor decide însă luni dacă vor vota Cabinetul Dăncilă.
Cât privește lista viitorilor miniștri, dacă ALDE îşi va păstra aceiaşi oameni în Guvern, PSD va face modificări. Apropiaţii lui Tudose pleacă. În locul lor se pregătesc să vină oameni de încredere ai lui Dragnea, printre ei şi unii controversaţi, precum Rovana Plumb propusă vicepremier, Sevil Shhaideh, propusă secretar general al Guvernului.
Paul Stănescu, cel căruia i s-a redeschis un dosar, şi-ar putea păstra şi el postul în Guvernul Dăncilă. Totuşi, el a declarat că îşi va da demisia din Guvern dacă va ajunge inculpat.
Actualul ministru al Justiţiei Tudorel Toader are, oficial, susţinerea Coaliţiei pentru a-şi păstra funcţia. Însă, există voci în PSD care au cerut schimbarea.
Negocierile pentru celelalte posturi sunt intense şi se poartă în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor. În discuţiile din ultima perioadă, cei de la PSD solicită preluarea ministerului Energiei, deţinut în prezent de Toma Petcu de la ALDE.
Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu, Petre Daea, Teodor Meleșcanu sau Mihai Fifor sunt doar câţiva dintre miniştrii care nu au emoţii şi se vor regăsi şi în viitorul Cabinet, susţin aceleaşi surse politice.
În schimb, PSD se pregăteşte să îl înlocuiască pe Liviu Marian Pop de la Educaţie. Organizaţia de Bucureşti a social-democraţilor o susţine pe Ecaterina Andronescu pentru acest post. De asemenea, şi Florian Bodog ar putea părăsi Ministerul Sănătăţii, favorită să îi ia locul fiind Rodica Nassar, fost parlamentar, în prezent secretar de stat în acelaşi minister.
Iar la Transporturi, după doar câteva luni, se schimbă din nou şeful. Felix Stroe îi lasă locul unui coleg, cel mai vehiculat nume fiind al deputatului PSD de la Maramureş, Sorin Bota. Nu este exclusă nicio surpriză nici în acest caz, o parte din conducerea PSD susţinând chiar revenirea lui Răzvan Cuc în fruntea acestui minister.
În paralel cu alcătuirea echipei Dancilă, PSD şi ALDE rescriu programul de guvernare, iar votul final va fi dat luni.