Președintele Traian Băsescu a declarat duminică, la finalul întâlnirii cu delegația comună a FMI, a Comisiei Europene și a Băncii Mondiale, că România începe să fie competitivă din punct de vedere economic, principalul motor al creșterii fiind chiar exportul.
„Programul derulat de Guvern a contribuit în mod esențial la consolidarea creșterii economice, deci s-au creat condițiile pentru o creștere economică relativ mică anul acesta și mai puternică anul viitor. Tot ca urmare a derulării programului de către Guvern, Romania și-a menținut stabilitatea fiscală și financiară. S-a reluat creșterea economică, ușoara, dar s-a reluat, România este într-un proces de creștere, iar evaluarea pentru 2011 se menține la 1.5%, urmând ca în 2012 să înregistrăm o creștere economică de 3.7%, pe fondul evoluțiilor internaționale. Deficitul de cont curent se menține sub 5% și aceeași perspectivă este și pentru anul 2012. Altfel tradus, înseamnă că România începe să devină competitivă, iar principalul motor al creșterii este chiar exportul (…)”, a declarat șeful statului.
Din punct de vedere bancar, ”nu există riscuri”
Președintele a apreciat că, din punct de vedere al băncilor care își desfășoară activitățile în România, ”nu există riscuri”, atrâgând însă atenția asupra necesitoții monitorizării evoluțiilor băncilor-mamă.
„Aprecierea experților este că sectorul bancar este bine capitalizat, deci din punct de vedere al băncilor care funcționează în România nu există riscuri. Trebuie însă să urmărim cu atenție evoluțiile acestor bănci în raport cu băncile mamă, lucru pe care Banca Națională în face foarte bine în momentul de față”, a declarat Traian Băsescu.
Potrivit președintelui, instituțiile internaționale au constatat rezultatele privind țintele cantitative și agenda reformelor structurale, concluzionând că toate obiectivele pentru cea de-a doua revizuire a acordului peventiv au fost atinse, cu excepția arieratelor la întreprinderile de stat, care s-au stabilizat în trimestrul II, dar nu au început încă să fie diminuate.
Șeful statului a prezentat cifrele și țintele în ceea ce privește deficitul bugetar, stabilite în urma discuției cu instituțiile internaționale, indicând trei factori pentru care deficitul este chiar mai mic decât cel prognozat, și anume realizarea veniturilor estimate, cheltuieli curente mai mici, și, respectiv, nerealizarea integrală a investițiilor.
”Deficitul pe primele șase luni ale anului se încadrează în cifrele convenite cu cele trei instituții, fiind chiar mai mic decât cel prognozat, datorită a trei factori, doi pozitivi, unul relative negative, dacă îl privim de la suprafață. Cei doi factori direct pozitivi sunt o realizare a veniturilor cu puțin peste cele prognozate, deci venituri mai bune probabil în urma activităților acțiunilor din vămi, din Portul Constanța, în combaterea traficului de țigări, a evaziunii fiscale… Veniturile realizate au fost mai bune decât cele estimate. De asemenea, cheltuielile curente au fost mai mici decât cele prognozate, cele prinse în buget… Și un al treilea motiv al realizării unui deficit mai mic decât cel prognozat este legat de nerealizarea integrală a investițiilor. Având în vedere procentul mic dintre investițiile prognozate și cele realizate, este posibil ca nu tot ce s-a lucrat să fi fost facturat până la 30 iunie, motiv pentru care încă sper că investițiile se vor realiza integral anul acesta”, a declarat președintele.
Traian Băsescu a ajuns la o înțelegere cu instituțiile internaționale în ceea ce privește deficitul bugetar pentru anul 2012, estimat la 3% pe cash, și 3% ESA.
”A intervenit o înțelegere în cursul acestei misiuni, și anume ca deficitul pe care ni-l asumăm pentru anul 2012 să nu mai fie 3% pe cash, și 3% în ESA, ceea ce înseamnă circa 2,5%-2,7% pe cash, în funcție de ce se va constata atunci cînd vor fi evaluate toate societățile de stat”, a mai spus șeful statului.
Delegația comună a Fondului Monetar Internațional, a Comisiei Europene și a Băncii Mondiale se află la Bucureşti pentru cea de-a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv şi a modului în care au fost îndeplinite ţintele stabilite pentru prima jumătate a acestui an.