Băsescu: Olanda și Finlanda nu și-au respectat angajamentul politic făcut față de România

Publicat: 23 10. 2011, 17:45

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, înainte de întoarcerea de la Bruxelles, că România și-a îndeplinit obligațiile pentru accesul în spațiul Schengen, însă „Olanda și Finlanda au refuzat aplicarea tratatului” și nu și-au respectat angajamentul politic făcut față de țara noastră.

„În cadrul consiliului am ridicat problema nerespectării unui angajament politic de către Olanda și Finlanda. (…) Sunt două obligații majore pe care statele care intră în Uniunea Europeană le au: să îndeplinească toate criteriile tehnice pentru acces în spațiul Schengen și să îndeplinească toate detaliile tehnice pentru acces în zona euro. România și-a îndeplinit această obligație, Olanda și Finlanda au refuzat aplicarea tratatului și în acest context a fost abordarea mea în intervenție”, a spus șeful statului.

Șeful statului a precizat că premierul olandez a uitat promisiunea făcută  în sensul susținerii României pentru aderarea la spațiul Schengen „cand s-a dus la el acasă”.

De această dată îmi pot permite să spun, pentru că este o realitate, Olanda nu și-a respectat un angajament politic. Nu vreau să spun că premierul olandez n-a avut cuvânt, deci să nu traduceți așa, ci afirmația este: Olanda nu a respectat o înțelegere politică făcută în luna sseptembrie, când eu am deblocat propunerea Olandei de a consolida reglementările legate se spațiul Schengen. Deblocarea s-a făcut în ideea că Olanda va găsi formula realizării unui compromis în ceea ce privește accesul României la spațiul Schengen, al României și al Bulgariei, iar pe urmă premierul olandez a uitat acest lucru când s-a dus la el acasă. Semnul pentru noi că premierul își respectă cuvântul ar fi fost dacă reprezentantul Guvernului în Parlament susținea ceea ce n-eam înțeles la consiliu, adică susținea accesul României. Indiferent care ar fi fost votul în Parlament, am fi considerat că premierul și-a respectat cuvântul din consiliu”, a mai spus președintele.

Traian Băsescu a mers, sâmbătă, la Bruxelles, pentru a participa la reuniunea Consiliului European de toamnă.

Traian Băsescu, la summit-ul de la Bruxelles

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " />