Băsescu: Olanda și Finlanda nu și-au respectat angajamentul politic făcut față de România

Băsescu: Olanda și Finlanda nu și-au respectat angajamentul politic făcut față de România

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, înainte de întoarcerea de la Bruxelles, că România și-a îndeplinit obligațiile pentru accesul în spațiul Schengen, însă „Olanda și Finlanda au refuzat aplicarea tratatului” și nu și-au respectat angajamentul politic făcut față de țara noastră.

„În cadrul consiliului am ridicat problema nerespectării unui angajament politic de către Olanda și Finlanda. (…) Sunt două obligații majore pe care statele care intră în Uniunea Europeană le au: să îndeplinească toate criteriile tehnice pentru acces în spațiul Schengen și să îndeplinească toate detaliile tehnice pentru acces în zona euro. România și-a îndeplinit această obligație, Olanda și Finlanda au refuzat aplicarea tratatului și în acest context a fost abordarea mea în intervenție”, a spus șeful statului.

Șeful statului a precizat că premierul olandez a uitat promisiunea făcută  în sensul susținerii României pentru aderarea la spațiul Schengen „cand s-a dus la el acasă”.

De această dată îmi pot permite să spun, pentru că este o realitate, Olanda nu și-a respectat un angajament politic. Nu vreau să spun că premierul olandez n-a avut cuvânt, deci să nu traduceți așa, ci afirmația este: Olanda nu a respectat o înțelegere politică făcută în luna sseptembrie, când eu am deblocat propunerea Olandei de a consolida reglementările legate se spațiul Schengen. Deblocarea s-a făcut în ideea că Olanda va găsi formula realizării unui compromis în ceea ce privește accesul României la spațiul Schengen, al României și al Bulgariei, iar pe urmă premierul olandez a uitat acest lucru când s-a dus la el acasă. Semnul pentru noi că premierul își respectă cuvântul ar fi fost dacă reprezentantul Guvernului în Parlament susținea ceea ce n-eam înțeles la consiliu, adică susținea accesul României. Indiferent care ar fi fost votul în Parlament, am fi considerat că premierul și-a respectat cuvântul din consiliu”, a mai spus președintele.

Traian Băsescu a mers, sâmbătă, la Bruxelles, pentru a participa la reuniunea Consiliului European de toamnă.

Traian Băsescu, la summit-ul de la Bruxelles

Embed: " />

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)