Băsescu: Mecanismul european de stabilitate ar asigura respectarea unor reguli interne și transparență în cheltuirea bugetului

Publicat: 22 10. 2011, 16:39

Președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, înainte de plecarea la Consiliului European de la Bruxelles, că este extrem de important ca mecanismul european de stabilitate să fie pus în funcțiune, întrucât acesta ar asigura „espectarea unor reguli interne, o transparență a acțiunii legată de buget, de cheltuirea bugetului, de nivelul de taxe”, și ar pune capăt distorsiunilor din interiorul Uniunii Europene.

Sunt două coordinate ale acestui mecanism (n.r. de protecție a zonei euro). Primul și cel mai disputat este legat de Fondul European de Stabilitate Financiară iar marele discuții sunt legate de modul cum să se realizeze un potențiale de aproape 2,000 de miliarde de euro în interiorul acestui fond pentru a fi o garanție că există posibilitatea intervenției în situația în care un stat din zona euro va intra în dificultate. Al doilea aspect legat de consolidarea mecanismelor de protecție a zonei euro, care ne vizează de această dată și pe noi, pentru că am aderat la Euro plus este legat de mecanismul european de stabilitate, despre care vă pot spune că a fost stabilit a fi creat încă din luna iunie, dar deocamdată nu s-a întâmplat nimic în Uniunea Europeană. Vorbim de el, dar el nu este nici măcar în stadiu incipient. Pentru România este extrem de important ca acest mecanism să fie pus în funcțiune. Este un mecanism care ne-ar asigura tuturor respectarea unor reguli interne, o transparență a acțiunii legată de buget, de cheltuirea bugetului, de nivelul de taxe ș.a.m.d., care nu ar mai crea distorsiuni majore în interiorul Uniunii Europene”, a spus șeful statului.