Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, la finalul summitului UE-Africa, că România trebuie să revină în Africa, întrucât piața pe care se poate dezvolta țara pe acest continent poate fi extrem de competitivă.
România nu trebuie să mai mărească taxele, a mai spus președintele de la Bruxelles.
„Este important ca România să revină în Africa, eu am încercat înainte de Revoluția Arabă cu deplasările în Egipt, Libia, însă probabil după ce acest val de destabilizare a trecut, să revenim la proiectul de a ne întoarce în Africa, este o piață pe care România poate fi extrem de competititvă și e păcat să nu ne lărgim orizontul”, a spus președintele.
Deşi recunoaşte că ţara noastră se află pe drumul cel bun din punct de vedere economic, Traian Băsescu crede că, în această perioadă, guvernanţii nu trebuie să mai mărească taxele.
„În cadrul summitului s-a pus accent pe constituirea arhitecturii de pace și securitate și a unui dialog politic Uniunea Africană – Uniunea Europeană. Privind aspectul militar, nucleul îl constituie trupele din UE. Am stabilit ca până în 2015 Uniunea Africană să își creeze această forță în interiorul Africii și nu mereu s vă vină militarii din Europa pentru a stinge conflictele sau dezordinele din Africa. Trebuie să existe o coordonare între UE și Uniunea Africană în combaterea pirateriei, terorismului, ne angajăm la un ferm parteneriat. Un alt subiect a tratat justiția penală în statele Africii, să existe oameni care merg la închisoare pentru furt, piraterie, spălare de bani etc. UE își oferă expertiza la acest capitol. În zona de dezvoltare umană, problemele sunt legate de învățământ, de educație”, a mai spus Traian Băsescu.
„Dezvoltarea industrială este un alt element, şi aici vine semnalul foarte clar din parte şefilor de stat, spunând „ne-am săturat să exportăm materii prime, vrem tehnologii“. Putem încadra și problematica respectării drepturilor omului. Un element important se referă la traficul ilegal de bunuri culturale. În planul de acțiune, în zona de dezvoltare locală, problemele sunt legate de învățământ. Aici este și problema numărului de burse, dar și cercetare și tehnologie. Al patrulea element este legat de creșterea și dezvoltarea durabilă, care este foarte important pentru România”, a adăugat președintele.