Băsescu, despre scoaterea parlamentarilor de sub incidența Codului Penal: Politicienii se ridică din nou asupra legii
Președintele Traian Băsescu a vorbit, marți, despre amendamentele aduse la Codul Penal potrivit cărora parlamentarii ies de sub incidența acestuia pe fapte de corupție.
”Ziua de azi este o altă probă că actuala putere are ca obiectiv să fie ferită de justiție și să acapareze toată puterea. Modificările care s-au introdus azi în Codul Penal, deși nu se aflau pe ordinea de zi, atât legea amnistierii și grațieii, cât și modificările la Codul Penal nu au avut niciun fel de aviz de la CSM, ceea ce este absolut inacceptabil. Era obligatoriu să aibă avizul CSM. Dacă legea aministierii și grațierii, vom vedea ce se va întâmpla cu ea, modificările la Codul Penal sunt dramatice și ele dărâmă zece ani de muncă și de activitate a instituțiilor anticorupție din România, fie că vorbim de ANI, fie că vorbim de DNA, instituții specializate exact în lupta anticoruptie”, a precizat Băsescu.
Acesta a spus că prin aceste modificări aduse la Codul penal, politicienii se ridică din nou asupra legii.
”Spre exemplu, s-a modificat articolul 124 și se ridică la jumătate perioada de prescripție a unei fapte, ceea ce probabil ajută pe mulți dintre cei care au un proces în derulare, dacă sunt demnitari ai statului român. Mai mult, se introduce un nou aliniat prin care se prevede că suspendarea cursul prescripției produce efecte față de toți participanții la infracțiune. Din cât știu, peste 30 de parlamentari ar răsufla ușurați, dintre care opt se află deja în instanță. Știu că nu este foarte departe de cifra de 60 de aleși locali care sunt de asemenea în proces avansat de investigare la ANI. Sunt foarte multe procese în derulare la DNA, sunt procese pe rolul instanțelor care vizează demnitarii. Toate acestea ar trebui stopate imediat și nu știu dacă prin ce diverse artificii și cei încarcerați în momentul de față nu ar putea să beneficieze de schimbarea codului penal și să devină liberi pentru a candida la europarlamentare sau la alegerile din 2016”, a adăugat șeful statului.
Camera Deputaților a adoptat, marți, două legi prin care se introduce o superimunitate pentru parlamentari și prin care sunt scoși de pe lista funcționarilor publici parlamentarii, președintele și profesiile liberale. (Detalii AICI)