Băsescu, de Ziua Europei: În România, apartenenţa la UE trebuie să devină o stare de spirit, un reflex cotidian
Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis miercuri, un mesaj cu prilejul sărbătoririi „Zilei Europei” în care subliniază importanța acestei zile pentru România ca stat membru UE, dar și necesitatea de a conștinetiza apartenența la Uniune.
”Ziua de 9 mai reprezintă în egală măsură un moment important în istoria modernă a României, acela al câştigării independenţei noastre ca stat naţional în urmă cu 135 de ani şi îmi oferă prilejul de a aduce un omagiu tuturor celor care au realizat acest act creând condiţiile de a fi ceea ce suntem noi astăzi” se arată în mesajul președintelui, publicat pe pagina oficială a Adrministrației Prezidențiale.
”Pentru România, a fi stat membru presupune un comportament credibil şi predictibil, consolidat în permanenţă. În România, apartenenţa la Uniunea Europeană trebuie să devină, ca în statele membre vechi, o stare de spirit, un reflex cotidian, ceea ce nu se poate realiza fără o abordare consecventă atât în raport cu statele din interiorul Uniunii, cât şi cu cele din exteriorul său. Avem nevoie să fim predictibili în ochii partenerilor noştri din comunitatea euroatlantică pentru că de această predictibilitate este direct legată încrederea pe care noi înşine o aşteptăm de la ei. Am convingerea că acţiunea noastră în UE trebuie să se clădească pe ceea ce am construit cu mari eforturi în anii precedenţi, pentru că numai în acest fel vor putea fi atinse obiectivele pe care cetățenii noștri ni le-au încredințat.
Celebrăm în România Ziua Europei în cel de-al şaselea an de la aderare, cu un bilanţ pozitiv – suntem parte la procesele decizionale de la Bruxelles, suntem beneficiarii acţiunii de solidaritate a celorlalte state membre şi a instituţiilor europene în plan financiar. A fi stat membru al Uniunii Europene înseamnă toate aceste drepturi, dar înseamnă şi obligaţii. Uniunea Europeană constituie un cadru favorabil pentru conservarea şi dezvoltarea identităţii naţionale, construcţia europeană fiind înainte de toate expresia unităţii în diversitate. Specificul Uniunii Europene rezidă în convieţuirea diferenţelor şi identităţii fiecărei culturi, iar noi suntem datori să ne păstrăm fidelitatea față de acest crez pe care îl vom transmite tinerilor. Avem nevoie de valori, de performanţă în toate domeniile de activitate şi mai ales, în domeniul în care Europa a dovedit continuitatea unei tradiţii importante: educaţia. O societate care investeşte în elite îşi asigură viitorul. Nu avem doar o datorie naţională, ci avem o datorie europeană, comună, de a susţine şi de a forma noile generaţii în spiritul performanţei şi al competitivităţii.
În această zi de sărbătoare pentru familia europeană, din care cu mare mândrie facem parte, doresc tuturor românilor, în dubla lor calitate de cetăţeni ai ţării noastre şi cetăţeni europeni, multă sănătate şi fericire. La mulţi ani, Europa!”