Băsescu cere Parlamentului menţinerea art 276 din Codul Penal privind "presiunile asupra justiţiei"
Președintele Traian Băsescu a cerut reexamniarea Legii pentru abrogarea Articolului 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, care incriminează fapta persoanei ce face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de judecător sau de organele de urmărire a unei infracţiuni.
Președintele susține că articolul în cauză, abrogat de Parlament din Codul Penal, descurajează intimidarea magistraților. Băsescu menţionează, în cerere, că prin legea aflată la promulgare se abrogă infracțiunea de „Presiuni asupra justiției”, prevăzută la Articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penal.
„Această infracțiune face parte din categoria infracțiunilor contra înfăptuirii justiției și instituie o protecție atât pentru judecător, cât și pentru organele de urmărire penală. Potrivit Articolului 276 din Codul Penal, «fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declarații publice nereale referitoare la săvârșirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracțiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influența sau intimida, se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă»”, scrie Băsescu.
El menţionează că introducerea acestei infracțiuni în Codul Penal a avut în vedere, potrivit Expunerii de motive la Legea 286/2009 privind Codul Penal, „drept principală rațiune asigurarea și protejarea imparțialității și libertății judecătorilor și organelor de urmărire penală în exercitarea atribuțiilor judiciare conferite de lege față de încercările de intimidare sau influențare a acestora”.
„«Faptele incriminate sunt inspirate din realitățile practicii judiciare, dar, mai ales, de frecvența, intensitatea și de modul de manifestare a acestor fapte în ultimii ani, constând în încercările de influențare sau intimidare din partea părților sau a reprezentanților acestora, în modalitățile arătate, pe durata desfășurării unui proces, obținându-se astfel o atmosferă de natură să vicieze grav imparțialitatea judecătorilor sau procurorilor, atmosferă care poate fie să profite celor ce recurg la asemenea mijloace în cazul obținerii efectului scontat, fie să-i dezavantajeze prin obținerea unei atitudini ostile din partea magistraților». Astfel, rațiunile care au justificat introducerea acestei infracțiuni persistă și, în consecință, abrogarea articolului ce sancționează presiunile asupra justiției nu este oportună”, afirmă Băsescu.
Potrivit şefului statului, libertatea de exprimare trebuie să se exercite în limitele bunei-credințe.
El adaugă că CSM nu a susținut această propunere legislativă, informează Administrația Prezidențială.