Traian Băsescu, semnal de alarmă privind alegerile de primari: Sistemul actual, o profundă suferinţă a democraţiei. Favorizează hegemonia PSD (VIDEO)

Publicat: 23 04. 2018, 14:24

Traian Băsescu a cerut luni într-o conferinţă de presă susţinută după o reuniune a grupului PMP ca alegerile locale pentru funcţiile de primar să revină la vechiul sistem electoral, cel al alegerilor în două tururi de scrutin.

„Considerăm că în momentul de faţă, urmare a acestui mod de a alege, primarii au ajuns nereprezentativi din punct de vedere electoral. Modul de desfăşura nu stimulează prezenţa la vot. O profundă suferinţă a democraţiei!”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a criticat actual sistem numindu-l drept unul nedemocratic care avantajeay[ partidele mari şi vechi în dauna celor mici sau abia apărute pe scena politică.

„Singura şansă de a schimba hegemonia PSD-ului în competiţia politică locală şi naţională în România este revenirea la alegerea în două tururi pentru funcţia de primar. Alegerile într-un singur tur nu dau nicio şansă partidelor mici sau partidelor noi pentru ca şansele sunt ale marilor partide, vechi, care pot mobiliza oameni cunoscuţi pe listele lor. Un alt deficit de democraţie!”, a acuzat Traian Băsescu.

În acest sens, fostul preşedinte a arătat că în Parlament există deja o iniţiativă legislativă depusă de deputatul PMP Eugen Tomac care repară situaţia şi va aduce înapoi sistemul cu alegeri pentru primari în două tururi.

„Am făcut 2 acţiuni, una legată de initiaţiva legislativa a lui Eugen Tomac, depusă la Parlament, pentru alegerea a două tururi. A trecut de Senat tacit şi este pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor”, a afirmat Traian Băsescu.

Senatorul PMP a făcut şi un apel la Ludovic Orban şi la PNL să sprijine această iniţiativă legislativă, pentru că în Comisia pentru Administraţie Locală liberalii au votat cot la cot cu PSD împotriva schimbării sistemului.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.