Băsescu: Abuzul în serviciu nu e nicăieri în Europa civilizată act de corupție. Afirmația că cineva ar cere dezincriminarea abuzului în serviciu este o minciună formidabilă (VIDEO)

Publicat: 14 06. 2016, 21:59

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat în emisiunea Dosar de politician, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV, că afirmația potrivit căreia cineva cere dezincriminarea abuzului în serviciu este o minciună formidabilă. Acesta a mai precizat că nicăieri în Europa civilizată abuzul în serviciu nu este considerat un act de corupție.

”Vă mai dau un exemplu care m-a frapat: această minciună formidabilă că cineva cere dezincriminarea abuzului în serviciu. Abuzul în serviciu nu e nicăieri în Europa civilizată act de corupție. Act de corupție e luarea de mită, toate cele… Abuzul în serviciu nu e act de corupție!”, a subliniat fostul președinte.

Acesta a explicat că trebuie îndeplinite trei condiții pentru ca o faptă să fie calificată drept abuz în serviciu, potrivit unei convenții la care și România a aderat: ”pentru statele care vor să aibe în legislație abuzul în serviciu, definiția trebuie să implice trei elemente: intenție, încălcarea legii și folosul necuvenit. Dacă aceste trei elemente nu sunt îndeplinite, nu poți să spui că e abuz în serviciu. La noi nu se vorbește de intenție, ci de îndeplinire defectuoasă. Uitați ce diferență uriașă există! Aceasta a permis doamnei Kovesi să facă 800 și ceva de dosare”.

Întrebat de ce nu a făcut nimic în timpul mandatelor de președinte pentru a modifica articolul din Codul Penal ce conține definiția greșită, Băsescu a răspuns: ”e ușor să-i spui unui președinte că trebuia să se ocupe de un articol din Codul Penal. Dacă spuneam Parlamentului, ce făcea? Eu nu spun că nu-mi asum că acest Cod a fost promulgat de mine”.

Băsescu: Abuzul în serviciu nu e nicăieri în Europa civilizată act de corupție

#DIRECT_ONE_zrfha8#