Nu mai sunt bani de pensii? Statul crește vârsta de pensionare: Milioane de români, direct afectați!
În fiecare an, în toate țările membre UE, costurile cu plata pensiilor cresc, iar, din această cauză, vârsta medie de pensionare va creşte cu aproximativ doi ani în următoarele patru decenii.
Țări precum Danemarca, Italia şi Olanda, unde vârsta de pensionare este acum legată de speranţa de viaţă, intenţionează să majoreze în continuare vârsta de pensionare.
Pe de altă parte, Franţa intenţionează să aibă vârste standard de pensionare sub 65 până în 2060.
Un raport anual privind pensiile realizat de OCDE, organizaţie la care România încearcă să adere, avertizează că ţările membre trebuie să facă noi paşi pentru a-şi consolida sistemele de pensii pentru ca acestea să poată face faţă schimbărilor demografice, inegalităţii sporite dintre cetăţenii mai în vârstă şi schimbarea naturii muncii într-o economie digitală, potrivit Capital.ro. În condiţiile în care mulţi oameni se reorientează către poziţii non-tradiţionale, o vârstă strictă fixă de pensionare ar putea să nu mai fie în interesul general, arată OCDE.
în momentul de faţă, în România, vârsta-standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei, stagiul minim de cotizare, adică vechimea în muncă, este de 15 ani şi pentru femei, şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.
Deşi există presiuni de la Bruxelles pentru ca România să majoreze la 65 de ani vârsta de pensionare la femei, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii a declarat, recent, că acest lucru nu se poate întâmpla.
„Nu se schimbă vârsta de pensionare. Am avut discuţii cu comisarul european Marianne Thyssen, care a spus să egalizăm vârsta între femei şi bărbaţi. I-am explicat că nu putem face asta (…), i-am explicat şi că avem o altă speranţă de viaţă, care în UE este mai mare şi nu putem să ne ducem cu vârsta de pensionare ca în Olanda, de exemplu, la 67-70 de ani”, a afirmat Olguţa Vasilescu.