Deputata PNL Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, a declarat că România s-a aflat în pericolul de a rămâne cu Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) negestionat și necontrolat din cauza unor funcționari care n-au vrut să participe la şedinţele de lucru fără promisiunea că nu-şi vor pierde sporurile.
„Imaginați-vă, am fost în mare pericol să rămână PNRR negestionat și necontrolat! Noi discutăm aici de obiective, programe, condiționalități (reforme) și era să fie pustiu la structura de coordonare și nimeni la control.
S-a creat o structură în cadrul MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – n.r.) care să gestioneze PNRR. Funcționarii Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene nu au vrut să o populeze în absența menținerii sporurilor pe care le primesc acum din administrarea altor programe europene (dacă nu or fi chiar mai mari). Și Autoritatea de Audit (cea care controlează fondurile europene) pusese pixul, laptopul jos dacă urma să controleze fără sporuri, pe principiul: noi de ce nu primim sporuri? Am aflat aceste lucruri astăzi la discuția din Comisia de Muncă de la Cameră pe Ordonanța Guvernului pe tema PNRR. Nu ajungem nicăieri cu această abordare. Mereu se găsesc justificări”, a scris Violeta Alexandru, pe Facebook.
Fostul ministru liberal al Muncii a precizat apoi că nu are nimic cu funcționarii publici și nu vrea ca aceștia să aibă salarii mici, ba dimpotrivă. Pe de altă parte, e nevoie de indicatori de performanță: „Aș fi interesată să știu ce responsabilități și ce indicatori de performanță au înainte de sporuri. Sper că nu o să spună că ei doar comunică la Bruxelles și de implementare se ocupă alții, ministerele, autoritățile locale, alții. De fapt, tot aparatul public contribuie, într-un fel sau altul, la succesul PNRR. Atenție, pare că urmează să avem în România funcționari speciali după pensionari speciali!”.
Alexandru s-a întrebat apoi retoric cum ar fi ca toată lumea să ceară spor pentru munca pe care o face și a punctat că „dacă funcționarii își permit să șantajeze practic conducătorii instituției spunându-le că ei nu se duc unde li se cere dacă nu primesc sporuri/nu iau sporurile cu ei când se mută prin sistemul public, avem o gravă problemă”.
De asemenea, Violeta Alexandru a ținut să le amintească acestor bugetari faptul că se pot face concursuri rapide, așa încât să ajungă în posturi oameni care chiar muncesc („nimeni nu este de neînlocuit”), și că anumite activități pot fi externalizate.