ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 // Ținta pentru care trag toți candidații fără șanse din acest scrutin electoral: 3% din voturi! Care este miza din spatele acestui procent
Românii sunt așteptați duminică la urnele de vot pentru a își pune ștampila pe cel pe care îl vor președinte al țării în următorii 5 ani. Nu mai puțin de 14 candidați s-au înscris în acest an în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni.
Dacă lupta se dă între nume precum Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă sau Dan Barna, întrebarea rămâne ce îi mână în luptă pe unii precum Sebastian Popescu, Ninel Peia sau Bogdan Stanoevici despre care se știe din start că nu au nicio șansă.
VEZI LISTA SECȚIILOR DE VOTARE DIN DIASPORA – UNDE VOTEAZĂ FIECARE ROMÂN DIN STRĂINĂTATE
Răspunsul poate să difere de la caz la caz: de la faimă, notorietatea, dorința de a impune un anumit mesaj pentru care primesc o voce prin statutul de candidat, o posibilă trambulină spre o viitoare carieră sau simpla dorință de a fi acolo.
Doar că participarea la alegeri înseamnă și un cost financiar important mai ales dacă ești un candidat anonim care are nevoie să se facă promovat în rândul populației. Și atunci merită tot acest efort când știi că oricum nu ai nicio șansă?
Răspunsul este simplu! Merită dacă obții 3% din voturi pentru că acest este pragul de la care Autoritatea Electorală Permanentă returnează toate cheltuielile efectuate în campanie.
Spre deosebire însă de alte runde de prezidențiale, 2019 este scrutinul cel mai bogat financiar. Candidații la președinție pot deconta o sumă aproape dublă față de alegerile precedente, din 2014, când au fost acceptate cheltuieli de maximum 5,4 milioane de euro pe candidat.
VEZI LISTA SECȚIILOR DE VOTARE DIN DIASPORA – UNDE VOTEAZĂ FIECARE ROMÂN DIN STRĂINĂTATE
Astfel, conform legii 334/2006 privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale, un candidat la prezidențiale poate cheltui aproape 10 milioane de dolari (41,6 milioane de lei, la un salariu minim brut de 2.080 lei) în campania electorală, din contribuții și donații, bani pe care apoi AEP îi returnează.
Prin urmare, toți acești candidați fac practic un pariu înainte de a intrat în cursa electorală, vor obține 3% și atunci obiectivul e atins sau vor fi sub această cifră și vor trebui să își asume toate cheltuieli făcute în cursa electorală pentru că banii nu vor mai veni niciodată înapoi.