Banca Mondială: ”Reforma” privind pensiile speciale are un efect neglijabil de reducere a cheltuielilor

Publicat: 11 05. 2023, 18:59
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Banca Mondială arată, în cel mai recent raport al său, că proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, așa cum a fost el modificat în Senat, nu aduce un impact semnficativ asupra economiei. Banca laudă anumite prevederi din acest proiect, dar atrage atenția că efectul asupra cheltuielilor cu pensiile speciale rămâne unul neglijabil. Critică a fost și Comisia Europeană. Inițiativa se află acum la Camera Deputaților.

Banca Mondială critică așa-zisa reformă a pensiilor speciale

BM spune în raportul său că proiectul, în forma de acum, nu are un impact semnificativ în economie.

De asemenea, impozitarea progresivă cu până la 15% a pensiilor speciale, măsură adoptată de Senat, va avea efecte neglijabile de reducere a cheltuielilor.

În documentul citat de Euronews se mai arată că, în privința militarilor, există modificări nesemnificative. Cheltuiala cu pensiile lor de aproape 0,7% din PIB va rămâne aproape neschimbată, iar această impozitare de care Banca Mondială spunea că e nesemnificativă. Acei 15% pentru partea necontributivă a pensiilor speciale care depășesc salariul mediu brut pe economie va avea un impact de doar 0,003%.

În schimb, Banca Mondială laudă faptul că vârsta de pensionare a diplomaților a crescut la 65 de ani, că este interzis cumulul mai multor pensii speciale și că pensiile magistraților sunt indexate cu inflația. De asemenea, este apreciat faptul că sunt eliminați din rândul beneficiarilor de pensii speciale șeful Înaltei Curți de Casație și Justiție, șefii DNA, DIICOT și ai Parchetului General, precum și membrii CSM.

Nici Comisia Europeană nu aprobă proiectul de lege privind pensiile speciale

Potrivit unor surse din coaliție citate de Digi24, nici Comisia Europeană nu a apreciat proiectul de reformă a pensiilor speciale, așa cum a fost el votat în Senat.

Comisia a spus că trebuie specificat impactul bugetar, lucru pe care coaliția nu l-a făcut, acesta fiind și obiectivul principal – reducerea cheltuielilor.

De asemenea, ea a mai transmis guvernanților că trebuie să respecte toate observațiile făcute de specialiștii Băncii Mondiale.

Amintim că executivul comunitar nu a fost de acord cu proiectul privind pensiile speciale nici în forma în care a plecat de la Guvern.

Reforma pensiilor speciale e jalon esențial în PNRR și neîndeplinirea ei va duce la pierderea de către România a miliarde de euro din acest Plan.

Rădulescu (BNR): Pensiile speciale sunt o cheltuială nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă

Asupra poverii pe care o reprezintă pensiile speciale a atras atenția și Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate din BNR.

El a afirmat că pensiile speciale ajung, în acest moment, la 0,85% din PIB și că „în doi – trei ani ar putea să ajungem la 1,5% și atunci va fi din ce în ce mai greu să arătăm că aceste pensii sunt o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar și insuportabilă, nesustenabilă”.