Bacalaureatul profesional rămâne la fel: Deputații din Comisia de învățământ au respins, prin vot, cererea de reexaminare a proiectului de lege

Bacalaureatul profesional rămâne la fel: Deputații din Comisia de învățământ au respins, prin vot, cererea de reexaminare a proiectului de lege

Deputații din Comisia de învățământ au decis menținerea bacalaureatului profesional prin Ordonanța de Urgență 73/2010. CU 15 voturi ”pentru” și un vot ”împotrivă”, deputații au respins astfel cererea de reexaminare adresată Parlamentului de către președintele Băsescu, depusă în urmă cu o săptămână.

Singurul deputat PDL prezent a fost Marius Spînu, care a criticat proiectul de lege, spunând că ”se încearcă un argument pur electoral de a oferi o foaie de hârtie fără nimic în spate”, citează Mediafax

Spînu a mai spus că nicăieri în Europa nu există aşa ceva, adică un bacalaureat profesional şi a părăsit lucrările comisiei înainte de a fi dat votul asupra proiectului de lege.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, prezentă la şedinţa Comisiei, a spus despre reprezentantul PDL că nu este normal „să acuze şi să fugă” înainte de a asculta răspunsurile ministerului la criticile aduse.

Singurul vot împotrivă a aparţinut UDMR, mai precis deputatului Iosif Koto, care a apreciat că bacalaureatul profesional „nu e o soluţie, ci mai degrabă o iluzie” şi că prin această lege s-ar deschide „calea lenei şi a incompetenţei”.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi, reexaminarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, susţinând că insuficienta reglementarea a acestuia este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor.

Preşedintele a precizat în cerere că potrivit punctului 2, Articolului 1 alin. (4) din Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, absolvenţii ciclului superior al liceului au posibilitatea de a dobândi diploma de bacalaureat profesional care le dă dreptul de acces pe piaţa muncii, fără drept de acces în învăţământul superior. Totodată, examenul de bacalaureat profesional este reglementat, în termeni generali, în cuprinsul acestei legi.

„Considerăm că introducerea bacalaureatului profesional la o dată ulterioară începerii anului şcolar, precum şi insuficienta reglementarea a acestuia, este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor. Intrarea în vigoare, la o lună după începerea anului şcolar, a unei legi care modifică modul de susţinere a bacalaureatului din acel an şcolar este de natură să genereze instabilitate și impredictibilitate. Apreciem că elevii au nevoie de o înţelegere amănunţită şi aprofundată a opţiunilor pe care le au, cel târziu la începutul anului şcolar. Mai mult, chiar legea în discuție prevede, la punctul 3, Articolul 2 alin. (5) faptul că modul de organizare și de desfășurare, precum și conținutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicităţii înainte de începerea anului şcolar”, s-a arătat în cererea de reexaminare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`