Moțiunea de cenzură / Analiză B1.ro: Posibile scenarii după votul de joi din Parlament. Cum ar putea PSD să păstreze puterea și cât de mici sunt șansele pentru alegeri anticipate (FOTO)

Moțiunea de cenzură / Analiză B1.ro: Posibile scenarii după votul de joi din Parlament. Cum ar putea PSD să păstreze puterea și cât de mici sunt șansele pentru alegeri anticipate (FOTO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

ANALIZĂ B1.RO // Premierul Viorica Dăncilă va fi supusă, joi în plenul Parlamentului, la cel mai greu test din mandatul acesteia din fruntea Guvernului, și anume o moțiune de cenzură în care opoziția are și pe hârtie voturile necesare pentru a schimba puterea.

Moțiunea de cenzură a fost semnată de 237 de parlamentari, mai mult decât necesarul de 233 de voturi pe care trebuie să le strângă joi pentru a dărâma Guvernul Viorica Dăncilă. Cu toate acestea, partidele de opoziție au acuzat PSD că duc negocieri și „încearcă să cumpere” fiecare parlamentar în parte pentru a putea păstra guvernul.

În pregătirea evenimentelor de joi, B1.ro vă prezinte mai multe scenarii pentru scena politică după ce moțiunea de cenzură va fi votată.

Moțiunea de cenzură pică, Dăncilă premier până în 2020

Desigur, cea mai simplă este cea în care moțiunea de cenzură nu trece. Atunci, Guvernul Dăncilă își va continua activitatea, iar opoziția nu va mai putea depune o altă moțiune de cenzură până la sesiunea parlamentară de primăvară.

Cu toate acestea, Viorica Dăncilă nu își va rezolva,dacă scapă de moțiune, și problema interimatelor din Guvern și va trebui să vină la un nou vot de înceredere în Parlament pentru remanierea guvernului ca urmare a ieșirii ALDE de la Guvern.

Doar că o respingere a cabinetului cu care vine în Parlament premierul nu va duce automat și la schimbarea Guvernul, deci repingerea moțiunii de cenzură va fi echivalentă cu rămânerea Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria cel puțin până la finalul anului.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Moțiunea de cenzură trece, PSD păstrează interimar puterea

Chiar dacă opoziția va reuși să strângă numărul necesar de voturi pentru a pica Guvernul, tot PSD va rămâne la o putere o vreme. Conform legii, după ce moțiunea de cenzură trece guvernul rămâne interimar până ce în Parlament este investit un nou executiv, cu mențiunea că semnează doar acte administrative și nu are voie să dea Ordonanțe de Urgență, ci doar Ordonanțe simple.

Cum probabil în actuala opoziție vor exista dezbateri aprinse și multe orgolii care vor vrea să își impună deciziile, foarte posibil ca acest Guvern interimar să conducă țara cel puțin până după alegerile prezidențiale când scena politică se va mai clarifica, iar câștigătorul va avea un argument în plus să își impună dorințele.

Moțiunea de cenzură trece, PNL formează noul guvern

Liberalii au cele mai mari șanse să formeze noul guvern în virtutea în care moțiunea de cenzură va trece. Aceștia sunt recomandați și de numărul de parlamentari și de faptul că sunt singurii care își asumă acest lucru.

Dacă acest scenariu se va concretiza, atunci cel mai sigur Ludovic Orban va fi cel care își va asuma poziția și va forma un guvern minoritar cu membri PNL deoarece USR a anunțat că va susține formarea unui nou guvern în Parlament dar nu va intra la guvernare decât după noi alegeri parlamentare, fie la timp sau anticipate.

Foto: Hepta

De asemenea, Victor Ponta s-a arătat împotriva numirii lui Ludovic Orban în repetate rânduri, iar formațiunea sa nu va intra la guvernare alături de liberari. Ba chiar, ar putea să nu ofere nici votul pentru investirea unui cabinet condus de președintele PNL.

Acest scenariu a fost menționat și de Călin Popescu Tăriceanu, luni, la Parlament. Liderul ALDE a respins însă revenirea partidului său într-un viitor guvern.

„Un viitor guvern poate să se bazeze fie pe o formulă politică, care în mod normal ar trebui să graviteze în jurul PNL-ului, care este inițiatorul moțiunii, deci PNL-ul să fie cel care dă primul-ministru și alcătuiește Guvernul . Nu știu cum va dori să procedeze, dacă să facă un guvern monocolor sau un guvern de coaliție mai largă. ALDE nu se pregătește să intre într-un viitor guvern după căderea doamnei Dăncilă„, a afirmat Tăriceanu.

Moțiunea de cenzură trece, guvern condus de un tehnocrat

În contextul în care partidelor de opoziție nu vor ajunge la un consens pentru a forma viitorul guvern, scenariul tehnocraților revine în discuție. Dacă un guvern eminamente tehnocrat nu este bine văzut după perioada Dacian Cioloș, partidele de opoziție ar putea cădea la un compromis, și anume susținerea unui tehnocrat drept premier, care, totuși, să îți facă un guven politic.

Aceasta variantă a fost discutată deja în interiorul scenei politice unde au apărut diverse nume precum: Emil Hurezeanu, Călin Georgescu sau Sorin Moisă.

Moțiunea de cenzură trece, Victor Ponta ajută PSD să păstreze puterea

Un factor cheie în instalarea unui nou guvern ar putea să îl joace fostul premier Victor Ponta și parlamentarii pe care i-a atras din PSD în Pro-România. Acesta nu a avut niciodată o relație bună cu Ludovic Orban și chiar a afirmat în repetate rânduri că nu dorește să instaleze un nou guvern în jurul liderului PNL.

Astfel, Ponta ar putea să joace la 2 capete și să sprijini moțiunea de cenzură, pentru ca apoi, odată înlăturată Viorica Dăncilă din PSD, să formeze o coaliție alături de foștii săi colegi și să instaleze un nou guvern. Calculele matematice ne spun că PSD cu ALDE și Pro România au majoritatea în Parlament.

Foto: Hepta

Alegeri anticipate

Cea mai puțin credibilă variantă după moțiunea cenzură o reprezintă cea dorită de USR, mai exact organizarea de alegeri anticipate. Acest lucru este foarte dificil pentru că cei care au redactat Constituția au făcut în așa fel încât scenariul să fie îndeplinit.

„(1) După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. (2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. (3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență.”, se arată Constițuție.

Iar dacă totuși se vor împlini condiții pentru dizolvarea Parlamentului, trebuie să se aștepte până când va expira acest prim mandat al lui Klaus Iohannis, ceea ce ar însemna că alegerile anticipate se vor organiza cel mai aproape de mijlocul lui 2020.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie