Meleșcanu, la un pas să devină noul șef al Senatului. Lungul șir al trădărilor politice care au marcat cariera fostului ministru de externe

Meleșcanu, la un pas să devină noul șef al Senatului. Lungul șir al trădărilor politice care au marcat cariera fostului ministru de externe
Foto: Hepta

Ziua de luni a venit cu o supriză imensă pe scena politică românească. Liderul ALDE, Călin-Popescu Tăriceanu, și-a dat demisia de la conducerea Senatului, așa cum anunțase anterior, iar în locul lui ar putea veni un coleg de partid, deși formațiunea lui Tăriceanu tocmai a ieșit de la guvernare.

Astfel, a doua funcție ca importanță din statul român ar putea fi ocupată de nimeni altul decât Teodor Meleșcanu, fostul ministru de Externe.

Anunțul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă, care a precizat luni că i-a propus lui Meleșcanu să preia această funcție, motivând că ”locul a fost al ALDE”.

”Locul a fost al ALDE și noi am vrut să aratăm că suntem corecți până la capăt”, a spus Dăncilă.

Premierul a precizat că Meleșcanu a acceptat propunerea pentru că nu este de acord cu alianța dintre ALDE și partidul lui Victor Ponta, Pro România.

La rândul său, Meleșcanu a făcut luni o serie de afirmații cel puțin bizare.

„Nu eu am acceptat sprijinul PSD, ei mi-au oferit sprijinul”, a spus fostul ministru de Externe.

Acesta a invocat, pentru gestul său, interesele superioare ale statului român și, evident, nevoia de stabilitate.
„Cred că e o perioadă foarte dificilă, România are nevoie de stabilitate. (…) S-ar putea să pot să ajut mult mai mult ALDE din această poziție”, a mai spus Meleșcanu.

Dacă fostul ministru va accepta oferta PSD și va deveni noul șef al Senatului, întorcând astfel spatele ALDE, partidul care l-a susținut până acum, atunci gestul acestuia se va înscrie pe o traiectoria unui lung șir al trădărilor și răzgândirilor lui Meleșcanu în ceea ce privește poziționările sale politice.

De altel, întreaga sa carieră politică este marcată de o lungă serie de schimbări de tabere, cel mai adesea Meleșcanu sărind în „barca mai marilor zilei”. El a fost, de-a lungul timpului, aliatul lui Ion Iliescu, Traian Băsescu, Crin Antonescu și Călin-Popescu Tăriceanu.

Meleșcanu a trecut prin PSD, PNL, ALDE, el fiind, pentru o scurtă perioadă, liderului propriului partid, Alianța pentru România (ApR), care a fuzionat cu liberalii.

El a fost ministru de Externe în Guvernul condus de Nicu Văcăroiu, ministrul Apărării în guvernarea Tăriceanu, a fost șef al Serviciului de Informații Externe (SIE) la propunerea președintelui Traian Băsescu și ministru de Externe, din nou, în guvernele PSD-ALDE din ultimii 3 ani.

Iată ,pe scurt, evoluția politică, de-a lungul anilor, a lui Teodor Meleșcanu:

– În perioada 19 noiembrie 1992 – 11 decembrie 1996, el a îndeplinit funcția de Ministru de stat, Ministru al Afacerilor Externe în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu.

– În urma alegerilor din noiembrie 1996, a fost ales ca senator de Prahova, pe listele PDSR. În această calitate, a îndeplinit funcția de președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul României în legislatura 1996 – 2000. Până în noiembrie 1997, a fost membru în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, potrivit wikipedia.org.

– În 1997, Meleșcanu părăsește PDSR și fondează partidul Alianța pentru România (ApR), împreună cu câțiva foști membri ai PDSR (Mircea Coșea, Iosif Boda, Marian Enache și alții). El a fost ales președintele acestui partid în decembrie 1997 și reales în aceeași funcție în martie 2001.

– În 2002, ApR fuzionează cu PNL, iar Meleșcanu primește un loc eligibil pe listele Alianței Dreptate și Adevăr (D.A.). În 2004, el a fost ales senator.

– În urma remanierii guvernamentale din 5 aprilie 2007, Teodor Meleșcanu a fost numit ministru al Apărării Naționale în Guvernul Tăriceanu. În perioada 15 ianuarie – 29 februarie 2008, a fost ministru interimar al justiției, ca urmare a neînțelegerilor dintre președinte și premier cu privire la numirea în funcția vacantă de la conducerea Ministerului Justiției a senatoarei Norica Nicolai.

– În 2008, Meleșcanu este ales pentru un nou mandat de senator, pe listele PNL.

– La data de 28 februarie 2012 a fost validat de Parlament în funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE), în plin scandal între Crin Antonescu (liderul PNL) și președintele de atunci al României, Traian Băsescu. Meleșcanu a acceptat oferta lui Băsescu, motiv pentru liberalii l-au exclus din partid.

– În 2014 și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2 noiembrie, din partea Partidului Dreptății Sociale. Conform rezultatelor finale, Meleșcanu a obținut în primul tur de scrutin un număr de 104.131 voturi, terminând pe locul 9 din 14, cumulând circa 1,09% din toate voturile exprimate și validate.

– La scurt timp, este numit, pentru 8 zile, ministru de Externe în guvernul Ponta, gestionând în mod dezastruosalegerile din diaspora, după ce în străinătates-au formatcozi uriașe la secțiile de votare.

– În 2016, Meleșcanu intră în ALDE. În 2017 ajunge din nou ministru al Afacerilor Externe, funcție din care a fost demis de premierul Viorica Dăncilă, în iulie anul acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`