Avocatul Romprest, după decizia Curții de Apel: Cererea lui Clotilde Armand era ineptă din punct de vedere juridic. Primarul își arogase, dincolo de lege, un drept care nu este conferit (VIDEO)

Publicat: 07 02. 2023, 19:15
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Decizia Curții de Apel București a consacrat pe cale judiciară că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, nu poate să reprezinte Consiliul Local fără să aibă un mandat în acest sens, a declarat avocatul Romprest, Iancu Toader, marți, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Avocatul Romprest, pe B1 TV, despre decizia Curții de Apel în unul dintre litigiile cu Clotilde Armant

Întrebat ce presupune decizia, Iancu Toader a explicat: „Presupune mai multe aspecte. În primul rând, este o hotărâre judecătorească definitivă (…) și ea reprezintă o parte din șirul lung de litigii care au fost soluționate favorabil – sau cred că toate au fost soluționate favorabil companiei (…). Obiectul a reprezentat în sine o cerere care evident că era inadmisibilă, s-a încercat pe calea acestei acțiuni să se solicite suspendarea plăților, facturilor pe care le emite, chiar și cele din viitor care nu erau emise”.

„Ar fi însemnat, practic, o situație de absurditate ca operatorul să presteze, dar să nu fie plătit, să presteze gratis, cererea fiind, din punctul meu de vedere, am și spus-o, ineptă din punct de vedere juridic (…). În al doilea rând, extrem de important, s-a consacrat pe cale judiciară ceea ce am susținut tot timpul, că doamna Clotilde Armand nu poate să acționeze de la sine, fără să aibă un mandat din partea Consiliului, în ceea ce privește reprezentativitatea acestui organ deliberativ. Doamna nu este reprezentantul legal al Consiliului”, a adăugat avocatul Romprest.

Întrebat dacă s-a tranșat astfel relația dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest, Iancu Toader a spus: „Nu s-a tranșat, nu știu ce va fi mai departe, eu vă spun tehnic, juridic, ce s-a întâmplat. Normal ar trebui să se respecte în continuare contractul, să se achite prestațiile. Aici a fost o chestiune prin care s-a încercat să se forțeze plata operatorului și, în același timp, doamna și-a arogat, dincolo de lege, un drept care nu este conferit, acela de a reprezenta în litigii, fără a avea mandat, Consiliul Local, sens în care îi trebuie un mandat special. Dânsa a încălcat legea din acest punct de vedere, cu privire la reprezentativitate”.

Întrebat dacă Romprest se așteaptă la noi acțiuni în instanță din partea primăriei, avocatul a răspuns: „Da, păi sunt pe rol, sunt o grămadă de astfel de acțiuni. (Procesul de marți, n.r.) este unul foarte important, care a tranșat o chestiune extrem, extrem de importantă legată de această reprezentativitate și, în același timp, de faptul că nu poate să fie sistată o astfel de obligație de plată”.