Avocatul Poporului a sesizat CCR: La DNA ar trebui să lucreze doar procurori specializați pe fapte de corupție

Publicat: 06 12. 2019, 21:03
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Avocatul Poporului consideră că în DNA ar trebui să lucreze doar procurori specializați pe fapte de corupție, așa că a ridicat o excepție de neconstituționalitate pentru Legea 304/2004 privind organizarea judiciară. Mai precis, Renate Weber este nemulțumită de modul în care fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a reformulat, prin OUG 92/2018, articolul 87 alin. 2 din Legea 304/2004, informează HotNews.

„Participarea procurorului la actele de procedură trebuie să fie asigurată de către un procuror apt să exercite reprezentarea parchetului în fața instanței, deci un procuror competent din punct de vedere funcțional. (…) În cazul în care urmărirea penală este efectuată de către un procuror care nu are specializarea necesară pentru reprezentarea Ministerului Public în actele pendinte, competența materială și funcțională a acestuia este grav viciată”, consideră Avocatul Poporului.

Renate Weber invocă și decizia Curții Constituționale privind neconstituirea completurilor specializate în domeniul judecării.

„Astfel, în actuala reglementare, în opinia noastră, dreptul la un proces echitabil este afectat prin lipsa procurorilor specializați și respectiv competenți din punct de vedere funcțional în cadrul Direcției Naționale Anticorupție potrivit gradului de specializare avut în vedere pentru acest parchet”, mai susține Avocatul Poporului, în sesizarea către Curtea Constituțională.