Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională mult discutata Ordonanța de Urgență pe Sănătate, considerând că aceasta afectează grav dreptul la sănătate al cetățenilor români.
Avocatul Poporului susține că inițiatorul ordonanței a omis să solicite și să obțină avizul conform al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, deși era obligat de lege.
„În condițiile în care actul normativ sus-menționat afectează drepturi și libertăți cetățenești, iar Legea fundamentală interzice adoptarea ordonanțelor de urgență care, prin obiectul de reglementare, afectează respectivele drepturi și libertăți, Avocatul Poporului constată că OUG nr. 25/2020 nu respectă această interdicție, nu există nicio analiză care să justifice urgența și nu este dovedită situația extraordinară care a determinat emiterea ordonanței de urgență”, a transmis instituția, printr-un comunicat.
Acesta mai consideră că Ordonanța „încalcă dreptul la ocrotirea sănătății și dreptul la asistență medicală în unitățile sanitare de stat”, ambele prevăzute în Constituție: „În condițiile în care mare parte din finanțarea de la bugetul de stat va fi transferată către sectorul privat, efectele pe termen mediu și lung vor conduce la sărăcirea accentuată a sistemului public de servicii medicale, concomitent cu lipsa accesului la orice tip de servicii medicale al persoanelor care nu-și permit accesarea serviciilor private”.
Avocatul Poporului mai consideră că nu există un sistem concurențial corect între furnizorii publici de servicii de sănătate și cei privați: „Spre exemplu, sectorul comercial achiziționează materialele și medicamentele după reguli proprii, fără a fi obligat să respecte legislația în domeniul achizițiilor publice, pe când sectorul public este supus unor proceduri obligatorii”.
„În situații de finanțare similară sau chiar de subfinanțare a spitalelor publice, există riscul unui fenomen de migrație a medicilor și a pacienților dinspre spitale publice înspre spitalele private”, mai atrage atenția instituția.
„O altă critică majoră este că prin O.U.G. nr. 25/2020 se liberalizează sistemul medical de urgență fiind deschisă finanțarea publică pentru tratamentul cazurilor de urgențe critice de către sistemul privat. Suntem în prezența unei schimbări majore de paradigmă, care nu se poate realiza fără o dezbatere extrem de largă cu toate segmentele interesate ale societății. În context, Avocatul Poporului apreciază că, în condițiile unei finanțări unice, provenind de la bugetul de stat sau bugetul asigurărilor sociale, scindată la un număr nedefinit de unități sanitare de urgență, rezultatul va fi închiderea unităților sanitare publice de urgență, cu consecința încălcării principiului solidarității, a dreptului la ocrotirea sănătății în unitățile sanitare de stat. Drept urmare, statul, prin autoritățile sale, devine culpabil pentru nerespectarea obligației constituționale de asigurare a dreptului la asistență medicală în unitățile de stat”, mai arată Avocatul Poporului.
De altfel, Renate Weber a anunțat încă de acum câteva zile că va ataca această OUG la CCR: „Sunt cam opt sesizări care s-au înregistrat sau urmează să vină mâine-poimâine. Voi trimite la CCR Ordonanța privind legea sănătății. O consider de o gravitate extremă. Dreptul la sănătate e un drept fundamental. Avem dreptul de a primi asistență medicală la standarde corespunzătoare în unitățile de stat. Cred că miercuri o vom trimite la CCR”.
Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Victor Costache, a subliniat beenficiile pe care le aduce această OUG. El a afirmat, pentru B1 TV, că ordonanța a introdus niște programe noi și a prorogat coplata introdusă de PSD anul trecut. (Detalii AICI)