Avocatul Poporului nu se grăbește să atace la CCR modificarea Codului Fiscal
Avocatul Poporului nu crede că sunt prea multe șanse ca modificarea Codului Fiscal să fie oprită la Curtea Constituțională, cel puțin în perioada imediat următoare. Victor Ciorbea a afirmat că solicitările pe care le-a primit în vederea sesizării CCR pe acestă temă vor fi analizate cu atenție, dar Curtea se poate pronunţa doar pe legi şi ordonanţe în vigoare, or modificarea Codului Fiscal va avea efecte abia de la 1 ianuarie 2018.
"Vom primi probabil şi am şi primit până acum memorii. În mod sigur vor veni şi reprezentanţii confederaţiilor sindicale, aşa cum au promis (…) şi le vom examina cu toată atenţia. (…) Este o prevedere în legea 47/1992 de organizare şi funcţionare a CCR care stipulează expres că această Curte se pronunţă asupra legilor şi OUG în vigoare. (…) Nu este vorba că nu ne grăbim, vom analiza serios, mai ales că în următoarele zile vom mai primi probabil şi alte memorii şi alte motive şi când avem soluţia ne vom pronunţa, pentru că, potrivit practicii CCR, noi putem, dacă sunt întrunite condiţiile, cerinţele constituţionale ale jurisprudenţei Curţii şi ale jurisprudenţei CEDO, să ridicăm o excepţie de neconstituţionalitate, dar în niciun caz nu cred că este în interesul nimănui să ne grăbim şi să o facem peste noapte sau fără să avem motive sau să ajungem în situaţia în care s-ar putea cel puţin teoretic să fie respinsă ca inadmisibilă pentru că a fost formulată cu mult timp înainte şi la data judecării acea ordonanţă nu este încă în vigoare", a spus Ciorbea, citat de Agerpres.
Victor Ciorbea a mai explicat faptul că Ordonanțe de Urgență precum aceasta pot fi analizate de CCR, dar cu o condiție: "Avocatul Poporului poate ataca o OUG cum este aceasta, adică publicată în Monitorul Oficial, dar neintrată în vigoare, dar la data când este examinată excepţia de neconstituţionalitate de către CCR OUG trebuie să fie în vigoare. Dacă noi am face foarte rapid, pe repede înainte am formula această excepţie şi să luăm ca ipoteză că CCR, l-a rândul ei, s-ar grăbi să o soluţioneze înainte de 1 ianuarie ar constata că este inadmisibil".
Modificările la Codul Fiscal readuc în discuție datoriile familiei Ciobea. Potrivit jurnalistului Cătălin Prisăcariu, Victor Ciorbea și soția sa au acumulat datorii la stat de 572.479 lei (la data de 30 martie 2016). (Detalii AICI)