Avocatul Poporului a anunțat că analizează dacă va ataca la CCR legea privind recalcularea pensiilor

Avocatul Poporului a anunțat că analizează dacă va ataca la CCR legea privind recalcularea pensiilor
Sursa foto simbol: Pixabay

Avocatul Poporului a anunțat că analizează criticile primite cu privire la noua Lege a pensiilor și modul de recalculare a acestora. Instituția a mai transmis că va anunța public dacă va decide să atace actul normativ la Curtea Constituțională.

Avocatul Poporului, reacție pe tema recalculării pensiilor

„În ceea ce privește sesizarea Curții Constituționale, informăm petenții asupra faptului că toate criticile de neconstituționalitate formulate și aduse la cunoștința instituției se află în prezent în analiză. Atunci când vom lua o decizie, o vom aduce la cunoștința opiniei publice”, a transmis Avocatul Poporului, într-un comunicat.

Instituția a ținut apoi să precizeze că nu are cum să se ocupe de recalcularea pensiilor deoarece acesta este strict atributul caselor de pensii. Totodată, aceasta a atras atenția pensionarilor nemulțumiți că au la dispoziție 45 de zile să se adreseze instanțelor.

„Referitor la modul de recalculare a pensiilor aflate în plată, răspunderea pentru calculul drepturilor de pensie aparține în exclusivitate caselor de pensii. Avocatul Poporului nu are conferită prin lege prerogativa calculării ori recalculării pensiilor, iar operațiunile sau modalitățile tehnice de calcul, de determinare a punctajului mediu anual etc. sunt de competența caselor de pensii.

Atragem atenția petenților că în conformitate cu legea, dispun de un termen de decădere 45 de zile, de la comunicare pentru a contesta decizia de stabilire a pensiei la instanța judecătorească competentă. În caz contrar, decizia rămâne definitivă. Precizăm că depunerea unei petiții la instituția Avocatul Poporului sau contestarea acesteia la casa de pensii emitentă, nu suspendă și nu întrerupe termenul în care se poate introduce acțiune la instanța judecătorească competentă”, se mai arată în comunicat.

Cum ar putea pica noua Lege a pensiilor la CCR

Amintim că, recent, Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale (CCR), a explicat pentru B1 TV cum ar putea noua Lege a pensiilor să pice la CCR și, astfel, să nu mai fie aplicată în parte sau în integralitate.

„Problema e că oamenii, ca să ajungă la CCR, trebuie întâi să dea în judecată și la instanță să formuleze o excepție de neconstituționalitate, instanța să constate dacă îndeplinește condițiile de a fi trimisă la CCR, sesizată CCR, și abia apoi va merge la CCR. Acolo lucrurile vor dura foarte mult, că acolo se judecă acum dosare din 2019-2020, nu au posibilitatea să sară peste ele”, a declarat Zegrean.

El a mai afirmat că o altă cale este ca asociațiile care reprezintă minerii, de exemplu, sau o persoană particulară oarecare să se adreseze Avocatului Poporului, ceea ce pare că s-a și întâmplat, iar Avocatul Poporului poate invoca o excepție de neconstituționalitate în fața CCR, chiar fără să existe un proces, și, din nou, CCR va trebui să se pronunțe, iar de data aceasta cu prioritate.

Augustin Zegrean a mai ținut să precizeze că dacă o lege e proastă nu înseamnă automat că e și neconstituțională.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`