Aviz negativ al Comisiei Juridice pentru cercetarea penală a lui Chițoiu

Publicat: 11 03. 2014, 11:29

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat, marți, un aviz negativ pentru începerea urmăririi penale a deputatului PNL Daniel Chiţoiu.

Au existat cinci voturi ”pentru”, 16 voturi ”împotriva” începerii urmăririi penale, patru voturi anulate de la începutul votului și un vot anulat.

În primul rând am spus că sunt nevinovat, le-am spus că niciodată nu m-am sustras de la a da declarații justiției și procurorilor DNA legat de modul în care a fost promovată ordonanța 94/2013 privind organizarea și funcționarea ASF. Le-am explicat și le-am dat toate detaliile privind modul de elaborare a acestei OUG și le-am spus că nu am nicio legătură și nu există nicio dovadă la dosar că aș fi organizat acest grup infracțional. De asemenea, nu există nicio dovadă împotriva mea”, a declarat fostul ministru al Finanțelor, la ieșirea de la Comisia Juridică.

Eu sunt dispus în orice moment să merg să dau explicații. Am depus și note, toate documentele legate de modul în care a fost adoptată și promovată această OUG. Mai ales faptul că această OUG, în mai puțin de o lună de zile de când a fost adoptată de Guvern, a fost aprobată de Camera Deputaților fără niciun amendament și a fost aprobată în plen cu majoritate de voturi”, a continuat acesta.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, în dosarul „Carpatica”, pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în calitate de ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu a iniţiat proiectul de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiţia experienţei profesionale de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor.

În referatul procurorilor se mai arată că, prin faptele descrise, au fost aduse vătămări atât intereselor Guvernului şi ASF, instituţii cu rol esenţial în garantarea respectării legii şi a principiului transparenţei instituţionale şi care ar trebui să acţioneze exclusiv în interesul public, cât şi lui Daniel George Tudor, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia ocupată.

Chițoiu susține că este nevinovat în dosarul ASF