Au apărut noi atacuri care vor să împiedice România să se dezvolte. Autostrăzile prin partneriat public-privat, contestate: „Haideţi să le facem odată şi odată oricum ar fi” (VIDEO)
:format(webp):quality(80)/http://www.b1tv.ro/wp-content/uploads/2019/04/273986/348202.jpg)
În condiţiile în care autorităţile au decis ca marile proiecte de infrastructură să fie dezvoltate prin parteneriate public-private după ce acestea au rămas blocate când s-a încercat prin alte surse de finanţare, precum fondurile europene, au apărut noi atacuri care se opun dezvoltării României.
Mai exact, un raport al Curţii Europene de Conturi, în care sunt analizate șase proiecte de autostrăzi, realizate prin Parteneriat public-privat, din Spania, Grecia și Irlanda, arată că proiectele nu vor fi finalizate la timp. Ba, mai mult decât atât, acestea ar fi ajuns să coste peste estimarea făcută iniţial. Acest raport a apărut exact în perioada în care România negociază construirea autostrăzii Ploiești-Brașov în asociere cu o companie din China și una din Turcia.
Tudor Ciuhodaru, candidat PSD în alegerile europarlamentare, a condamnat răspândirea unor astfel de atacuri care ar avea ca scop ca România să nu se dezvolte şi a arătat că este timpul ca România să facă toate eforturile pentru a finaliza marile proiecte de infrastructură indiferent de metodele şi finanţarea alease.
„Eu cred că nu ar trebui să demonizăm nici acest parteneriat public-privat pentru că se fac lucruri în lumea aceasta şi cu acest sistem. Pe de altă parte, vorbim de Comisia Europeană şi comisari europeni. Mă întreb şi eu de ce după un mandat de 5 ani de stat acolo apare cineva şi brusc astăzi în plină campanie electorală spun că lucrurile nu au mers pe direcţia care trebuia. Eu cred că România şi eu vorbesc ca un ieşean, un moldovean, care vrea austostradă Iaşi, dacă puneam 10 lei sau preţul a două-trei pachete de ţigări aveam astăzi aceste autostrăzi finalizate.
Eu nu cred că ar trebui uitate nicio sursă de finanţare. Vedem că aceste parteneriate public-private funcţionează în lume şi acel pod de 55 de kilometri de la Honk Kong până la Macau este făcut aşa.
Lucrurile pot părea ciudate mai ales când se vorbeşte despre dezvoltarea României. Pot exista nişte riscuri, PPP pot duce la costuri suplimentare, dar haideţi odată şi odată, eu m-am săturat ca toată lumea să reproşeze şi să spună că nu putem face şi suntem condamnaţi să nu le facem„, a arătat Tudor Ciuhodaru în emisiunea TalkB1.
De altfel, şi acest raport critic vine fix în momentul în care România se pregăteşte să încheie astfel de parteneriate şi se vrea drept un avertisment şi o încercare de a opri aceste proiecte, în ciuda faptului că până în prezent nu s-a reuşit nimic prin fonduri europene nerambursabile.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.