Autoritatea Electorală Permanentă ar trebui să prezinte marți o primă formă a legii votului prin corespondență în Comisia de cod electoral

Publicat: 12 10. 2015, 18:03

O primă formă a legii votului prin corespondență ar urma să fie prezentată marți de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în Comisia de cod electoral, a anunțat luni președintele comisiei, Gabriel Vlase, potrivit Agerpres.

„Autoritatea competentă are termen 48 de ore pentru elaborarea legii privind alegerile parlamentare și veniți și cu completări la prezidențiale. Le discutăm în comisie. V-aș propune dacă putem până mâine, la ora 16.00, să facem încă o scurtă ședință a comisiei. În condițiile în care ați putea veni cu trunchiul de lege, mâine (miercuri – n.r.), la ora 16.00, începem să ne uităm pe subiectul în sine în așa fel încât poimâine să discutăm eventualele chestiuni pe care nu le-am înțeles bine”, le-a transmis Gabriel Vlase, reprezentanților AEP.

Gabriel Vlase a explicat luni, în Comisia de cod electoral că PSD dorește aplicarea votului prin corespondență la alegerile parlamentare și nu au o problemă ca acesta să fie valabil și la prezidențiale. Social-democrații vor ca înregistrarea celor care doresc să voteze prin corespondență să se facă cu șase luni înainte de fiecare proces electoral.

Reprezentantul liberalilor, deputatul Mihai Voicu susține că PNL dorește  punerea în aplicate a votului prin corespondență la alegerile parlamentare din 2016, dar și la europarlamentare și prezidențiale. PNL ar dori ca înregistrarea votanților din străinătate să se facă înainte de fiecare proces electoral.

Potrivit deputatului Marton Arpad, UNPR vrea ca votul prin corespondență să se aplice doar pentru alegerile prezidențiale, iar înregistrarea votanților să fie făcută la data de 1 aprilie a anului electoral.