AUR a semnat o declarație de susținere a Ucrainei, pentru a intra în Grupul Conservatorilor din PE, spune coliderul grupului / Acasă, Simion are deseori poziții antiucrainene, similare cu tezele propagandei ruse

Publicat: 21 06. 2024, 09:12
Actualizat: 21 06. 2024, 09:12
George Simion, președintele AUR. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Unul dintre coliderii Grupului Conservatorilor din Parlamentul European spune că ei au cerut AUR, formațiune condusă de George Simion, o declarație oficială scrisă privind sprijinul pentru Ucraina, declarație pe care ar fi semnat-o. Numai că, la București, Simion are poziții ferm antiucrainene. De altfel, el are interdicție de a intra în Ucraina și Republica Moldova, fiind acuzat de legături cu Rusia.

AUR ar fi pretins că susține Ucraina, pentru a fi primit în grupul CRE

„Am cerut AUR o declarație oficială scrisă privind sprijinul lor unilateral pentru cauza ucraineană, fără de care intrarea în grupul CRE nu ar fi fost posibilă, deoarece am fost întotdeauna alături de Kiev”, a declarat Nicola Procaccini, copreședintele grupului CRE și europarlamentarul Frații Italiei (FdI), potrivit agenției ANSA, citată de G4Media.

„I-am rugat pe românii de la AUR să o facă și au fost de acord. (…) Dacă și Orban ar vrea să se alăture mâine conservatorilor, ar trebui să facă același lucru”, a mai spus Procaccini.

Numai că FIDESZ, partidul premierului ungar Viktor Orban, a anunțat că nu va mai continua în acest grup din Parlamentul European tocmai din cauza intrării AUR.

Europarlamentarii AUR vor activa în Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni

Miercuri, conducerea conservatorilor și reformiștilor europeni a aprobat intrarea celor șase europarlamentari AUR în grup.

„Ne-au cântat prohodul, dar s-au înşelat! Europarlamentarii AUR vor activa în cadrul Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), cel mai important grup conservator din Parlamentul European. Sper ca alături de celelalte guverne conservatoare din ECR să asigurăm prosperitate naţiunilor europene şi să oprim ideea unui suprastat federal european”, a declarat George Simion.

Cum ”susține” AUR cauza ucraineană

Numai că liderii AUR, în frunte cu George Simion, au frecvent poziții antiucrainene acasă, similare cu tezele propagandei ruse, care vrea să descurajeze inițiativele Occidentului de a ajuta Kievul să facă față invaziei ruse.

Chiar joi, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat cedarea unui sistem Patriot către Ucraina, Simion a reacționat condamnând decizia.

„Condamn în termenii cei mai duri decizia de astăzi a președintelui Klaus Iohannis și a CSAT, de a renunța la apărarea de tip Patriot pentru România și de a acorda acest sprijin pentru Ucraina. Ca președinte al României nu voi implica țara noastră și nu îi voi expune pe români la niciun tip de război. România nu are de ce să intre în războaiele altora, România trebuie să investească în propriile capacități de apărare”, a transmis Simion, care e și candidatul AUR la prezidențiale.

El a cerut apoi ca decizia în privința sistemului Patriot să fie luată după alegerea noului președinte al României.