AUR a depus în Senat un proiect de lege privind reintroducerea uniformelor şcolare: „O uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall-uri”

Publicat: 05 10. 2022, 12:58
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

AUR a depus la Senat un proiect de lege privind reintroducerea uniformelor şcolare în învăţământul preuniversitar, informează News.ro. Iniţiatorii, deputaţii George Simion şi Lilian Scripnic, susțin că „o uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall-uri, în cazul copiilor ai căror părinţi au posibilităţi financiare, în timp ce alţi copii cu posibilităţi materiale mai modeste să dezvolte complexe de inferioritate în baza a ce au sau nu, ca haine pentru şcoală”.

Argumentele AUR pentru reintroducerea uniformelor în școli

Inițiatorii proiectului de lege susțin că uniformele şcolare au o tradiţie neîntreruptă în țara noastră încă din secolul al XIX-lea.

Ei mai afirmă că în România nu au fost efectuate studii sociologice şi pedagogice pe tema uniformelor şcolare, dar multiple studii efectuate în alte țări au demonstrat avantajele purtării lor:

  • un sentiment de apartenenţă la o școală și la o comunitate
  • prevenirea comportamentui ostil/de excludere şi luării în derâdere a cuiva pe tema înfăţişării sau a situaţiei economice
  • disciplinarea elevilor şi creşterea capacităţii de concentrare a acestora
  • educarea copiilor pentru a ști să se îmbrace elegant

„Purtarea uniformei elimină stresul copiilor (dar şi al părinţilor) de a decide zilnic cu ce să se îmbrace, precum şi a tentaţiei de a purta la şcoală o vestimentaţie excentrică, din tendinţa specifică vârstei de a epata în faţă colegilor sau de a se impune în faţa acestora”, mai susțin inițiatorii, potrivit News.ro.

Ei invocă și avantajul economic, pentru că părinții nu vor mai trebui să reînnoiască frecvent garderoba de şcoală a copiilor.

De asemenea, „purtarea constantă a uniformei la şcoală contribuie semnificativ la identificarea „intruşilor” care ar putea pătrunde în incintă, altminteri, neobservaţi”.

În plus, purtarea uniformei i-ar împiedica pe elevii mai mari să îşi declare făţiş apartenenţa la un grup (ca sa nu îi spunem „bandă”, care ar putea suna exagerat, dar care devine din păcate o realitate tot mai frecventă şi în învăţământul românesc), lucru ce ar putea genera conflicte, afirmă AUR.

Totodată, inițiatorii mai susțin că elevii cu uniformă îşi concentrează atenţia pe ce au de învăţat şi pe relaţia dintre ei, nu neapărat „ce are x sau y pe ea/el astăzi”.