Augustin Zegrean: „Klaus Iohannis nu poate să candideze în ultimele trei luni de mandat” / „Nu poate să convoace Parlamentul un om care este deja parlamentar ales”

Publicat: 22 09. 2024, 19:34
Actualizat: 22 09. 2024, 19:35
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Zegrean a explicat într-o intervenție pentru B1 TV de ce președintele Klaus Iohannis nu poate candida pentru alegerile parlamentare. Acesta a explicat că nu poate exercita și funcția de președinte și cea de senator în același timp, mai ales că Iohannis este cel care trebuie să convoace noul Parlament rezultat în urma votului:

“Dacă se citește și se interpretează cu bună credință Constituția, nu poate. Dar eu nu știu dacă legea aceasta este pregătită pentru actualul președinte sau pentru președintele următor, că nu rezultă de nicăieri. Acest președinte nu poate să candideze în ultimele trei luni de prezidenție pentru că toate lunile se iau în considerare. Dumnealui este în perioada în care nu poate să candideze, nu poate să ocupe o altă funcție publică sau privată.

Dacă ar fi făcut proiectul acesta de lege mai devreme era timp să se rezolve lucrurile. Acum dacă președintele ar candida și ar ieși senator cine va valida, cine va convoca noul Parlament în prima sesiune din următoarea legislatură? Nu poate să convoace Parlamentul un om care este deja parlamentar ales. Din 1 decembrie până 8 decembrie nu se vor valida alegerile pentru că nu ajung rezultatele până atunci și domnul președinte nu poate să fie și senator și președinte în același timp. Actualul Parlament își încetează activitatea la 1 decembrie. Rămâne în funcție până la data validării noului Parlament, dar nu este desființat. Face doar probleme de strictă administrare, de urgență”.