Augustin Zegrean: Guvernul interimar poate rămâne până depune jurământul noul Guvern. Parlamentul are soluții pentru a curma această stare. Dacă suspendă Președintele, interimarul poate propune alt premier (VIDEO)

Augustin Zegrean: Guvernul interimar poate rămâne până depune jurământul noul Guvern. Parlamentul are soluții pentru a curma această stare. Dacă suspendă Președintele, interimarul poate propune alt premier (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul demis conduce treburile administrative ale țării până va depune jurământul un nou Cabinet, perioadă în care nu poate să adopte ordonanțe și să propună proiecte de lege, a explicat Augustin Zegrean, președinte al Curții Constituționale, vineri seară, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Augustin Zegrean, pe B1 TV, despre situația politică actuală și mandatul Guvernului interimar Florin Cîțu

Întrebat cât se poate prelungi interimarul premierului Florin Cîțu, fostul președinte al CCR a declarat: „Foarte simplu. Până la depunerea jurământului de către noul Guvern. Acesta este răspunsul Constituției”.

„Nu e greșită (Constituția, n.r). Pentru că un Guvern învestit normal, nu unul demis, rămâne teoretic în funcție până la formarea noului Parlament, deci are mandatul egal cu mandatul Parlamentului. În situația aceasta de Guvern demis, Constituția spune doar atât – până la depunerea jurământului de către noul Guvern, Guvernul demis conduce treburile administrative ale țării, perioadă în care nu poate să adopte ordonanțe și nu poate să propună proiecte de lege, aici e drama cea mai mare”, a adăugat Augustin Zegrean.

Fostul oficial spune că există o problemă și în ceea ce privește hotărârile de Guvern, având în vedere că șase ministere nu au ministru, iar secretarii de stat „n-au nicio calitate să le semneze”

„Hotărâri de Guvern, și aici e o problemă, domnilor, pentru că hotărârile de Guvern sunt adoptate pentru aplicarea legilor și trebuie semnate, conform Constituției, de primul-ministru și de ministrul care urmează să le pună în aplicare. Avem șase ministere fără ministru”, a mai spus el.

Referitor la faptul că HG privind noile restricții poartă semnăturile unor secretari de stat, Augustin Zegrean a zis: „Foarte rău. Dacă cineva o să o atace în justiție, justiția o să spună «nu»”.

Fostul președinte CCR a subliniat că se poate prelungi situația actuală doar „dacă Parlamentul este de acord”. Potrivit Constituției, a continuat el, Parlamentul are soluții pentru a curma această stare.

„Nu îl poate întrerupe acest interimat fără să numească un nou Guvern, dar îl poate forța pe Președinte ori să dizolve Parlamentul și să stăm 90 de zile până la alegerile viitoare (…), că e termenul maxim în care trebuie făcute alegeri dacă se dizolvă Parlamentul, ori să propună o persoană care să îneplinească condițiile să formeze Guvernul”, a mai explicat Augustin Zegrean.

El spune că o soluție extremă ar fi „să inițieze procedura de suspendare și Președintele interimar poate să propună prim-ministrul”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`