Augustin Zegrean, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Habar n-am ce a încălcat, știu doar că și la BEC sunt cinci judecători de la Curtea Supremă, care au spus că poate să candideze (VIDEO)

Augustin Zegrean, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Habar n-am ce a încălcat, știu doar că și la BEC sunt cinci judecători de la Curtea Supremă, care au spus că poate să candideze (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a comentat decizia instituției, duminică, la Special B1 cu Eli Roman, și a precizat că la Biroul Electoral central „sunt cinci judecători de la Curtea Supremă” care au spus, anterior hotărârii CCR, că Diana Șoșoacă „poate să candideze”.

Augustin Zegrean, pe B1 TV, despre decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă

Întrebat ce prevederi a încălcat Diana Șoșoacă pentru a-i fi invalidată candidatura de către CCR, Augustin Zegrean a spus: „Nu știu ce a încălcat, habar n-am ce a încălcat, știu doar că și la BEC sunt cinci judecători de la Curtea Supremă, care au spus că poate să candideze. De asemenea, în legea privind alegerile acestea prezidențiale (…), articolul 28 spune că pot candida cetățenii români care îndeplinesc condițiile prevăzute în articolul 37 din Constituție”.

„Constituția, în articolul 37, spune că pot candida cetățenii români care au domiciliul în România, care au drept de vot, deci nu sunt excluși de la vot, au drept de vot, și nu au interdicția de a se asocia în partide politice. Acestea sunt condițiile prevăzute de Constituție, altele nu mai sunt. Se pot inventa dacă vrem, dar nu sunt, astea sunt scrise acolo, în actuala Constituție”, a continuat Augustin Zegrean.

„Curtea Constituțională trebuia să verifice dacă aceste condiții sunt îndeplinite, pentru că celelalte condiții prevăzute de lege sunt verificate de BEC – și acolo (…), dacă BEC constată și dă o decizie de respingere, ai recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Împotriva deciziei Curții Constituționale nu există recurs (…). Ce va scrie Curtea în motivarea deciziei nici nu mai contează, pentru că decizia Curții de la data publicării în Monitorul Oficial este general obligatorie”, a adăugat fostul președinte al CCR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`