Augustin Zegrean, despre posibila impozitare a pensiilor din Pilonul 2: „Niciun cetățean nu trebuie să fie liniștit câtă vreme Parlamentul e în sesiune” (VIDEO)

Augustin Zegrean, despre posibila impozitare a pensiilor din Pilonul 2: „Niciun cetățean nu trebuie să fie liniștit câtă vreme Parlamentul e în sesiune” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a atras atenția asupra unei ambiguităţi în Codul fiscal, care creează premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ), asimilate în mod eronat cu partea necontributivă pensiilor speciale, începând cu 1 ianuarie 2024. În consecință, APAPR solicită modificarea prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a Codului Fiscal (Art. 100 și Art. 101), notează Economedia.

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a susținut că o astfel de impozitare pe Pilonul 2 echivalează cu o dublă impozitare. Acesta a mai afirmat că nu-l miră situația, deoarece mereu statul când a găsit o sumă mare de bani a încercat să pună mâna pe ea.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Zegrean, despre impozitarea pensiilor din Pilonul 2

„Nu mă surprinde, că mereu când s-a găsit undeva o sumă mare de bani și statul nu putea să ajungă la ea, căuta o metodă să o facă. (…)

De ce vor să facă asta? Nu știu, dar nu-i poate opri nimeni pentru că în Constituție scrie că taxele și impozitele se stabilesc prin lege. Guvernul e cel care programează, administrează, cheltuie banii bugetului.

Nu știu de ce vin ei acum să pună impozit pe Pilonul 2, nici nu știu dacă se plătesc pensii din Pilonul 2 de pensii.

Normal al trebui să se impoziteze doar suma pe care au câștigat-o investind acolo, că așa ni s-a spus… Acum că trebuie să scoată banii vin și ni-i ia? Nu e în regulă! Ăia sunt bani puși de oameni pentru pensie, bani albi pentru zile negre. Nu așa se procedează, dar suntem într-o perioadă în care…”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale.

Zegrean critică modul în care politicienii fac legile

Intenția este ca în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câştigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire / investire din România, a explicat sursa citată.

Zegrean a criticat, în acest context, modul în care politicienii fac legile, cu formulări alambicate pe care nici ei nu le mai înțeleg: „Cine înțelege? Înțelege cineva ce au scri aici? Așa sunt toate legile, apoi se miră că le aplică prost. Așa cum s-a ajuns și cu banii ăștia mulți pe care trebuie să-i dea judecătorilor. Să știți că e o soluție corectă, că așa scria în lege, dar nimeni n-a citi legea. Când le scriu nu-i intersează, când e de dat bani atunci e problema!”.

„E dublă impozitare și el recomand celor care vor să facă asta, înainte de a face, să itească articolul 16 din Constituție cu egalitatea cetățenilor în fața legii și a autorităților, articolul despre proprietartea privată care e egal cu proprietatea de stat. Niciun cetățean nu trebuie să fie liniștit câtă vreme Parlamentul e în sesiune”, a mai declarat Augustin Zegrean, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`